Διαβάζω  ότι ο Πρωθυπουργός στην επικείμενη ΔΕΘ, απλώς θα τελέσει τα εγκαίνια και ακολούθως θα αποχωρήσει και δεν θα εκφωνήσει τον καθιερωμένο λόγο.

Υποθέτω, ότι αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα της κρίσης, θα συνεισφέρει σε εξοικονόμηση κονδυλίων, θα αναχαιτίσει υπερβολές, όπως είναι η συσσώρευση κουστωδιών και κολάκων. Μακάρι, δηλαδή, διότι πολλές φορές το «παλαιό» έχει μια απίστευτη δύναμη αντίστασης.

Εύχομαι, έτσι να γίνεται σε όλες τις ΔΕΘ από εδώ και πέρα, ακόμα και σε αυτές που θα γίνουν σε καλύτερες οικονομικά εποχές. Η ευχή μου δεν έχει να κάνει τόσο με τις εξοικονομήσεις όσο στο ότι η ΔΕΘ αποτελεί στην ουσία έναν «εξω-θεσμικό» (sic) θεσμό, στον οποίο ανακοινώνεται η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, αντί για τον θεσμό στον οποίο θα έπρεπε να ανακοινώνεται: την Βουλή, τον εκλεγμένο από τον λαό θεσμό. Ενδεχομένως, να αποτυπώνει σημειολογικά την πραγματικότητα: το κορπορατιστικό προβάδισμα, έναντι του δημοκρατικού.

Κάποιος θα αντιτείνει, ότι η ΔΕΘ συγκεντρώνει τις οικονομικές και παραγωγικές κεφαλές της χώρας. Ορθόν, αλλά από την άλλη θα μπορούσε η ΔΕΘ να είναι ακροατής και σχολιαστής της οικονομικής πολιτικής και όχι ο θεσμός στην οποία ανακοινώνεται.

Άραγε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ετήσια οικονομική πολιτική ανακοινώνεται σε εκθέσεις, ετήσια συνέδρια βιομηχάνων κλπ ή μήπως σε συγκεκριμένες παραγράφους του λόγου από τον θρόνο, που εκφωνείται στο Κοινοβούλιο;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s