Ενώ η Αριστερά στην Ελλάδα αναφέρεται σε διακριτές συνιστώσες: η Σοσιαλδημοκρατία, η Αριστερά (με την έννοια του αριστερότερου κόμματος από ένα σοσιαλδημοκρατικό), η κομμουνιστική Αριστερά, η εξωκοινοβουλευτική κλπ, αυτό δεν συμβαίνει με την Δεξιά, η οποία απλώς αναφέρεται ως η Δεξιά, ή συνηθέστερα και για απάλυνση ως Κεντροδεξιά από την στιγμή που η Δεξιά έχει τις όποιες πραγματικές της ευθύνες για το μετεμφυλιακό Κράτος, αλλά και από την στιγμή που η ερμηνεία της ιστορίας και η απόδοση των αξιών έχει παραδοθεί στην Αριστερά.

Πληροφορούμαστε, λοιπόν, από τα μέσα για τις εντάσεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπου με τον τελευταίο όρο εννούνται κόμματα φιλελεύθερα, συντηρητικά, λαϊκής δεξιάς, λαϊκίστικης, ακροδεξιά κλπ, έτσι αδιακρίτως. Φυσικά, έχει και η ίδια η Δεξιά (ως ο γενικότερος χώρος) τις ευθύνες της. Απέτυχε να ορθώσει το ανάστημά της, να παραδεχτεί από μόνη της τα λάθη της για το μετεμφυλιακό Κράτος και να επισημάνει ότι η εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα ήταν ένα καθεστώς πόνου, δυστυχίας, ανελευθερίας, όπου όσοι ζήσαν/ζουν σε παρόμοια καθεστώτα χάρηκαν που απαλλάχθηκαν ή εύχονται να απαλλαχτούν από αυτά. Επίσης την εποχή του επελαύνοντος λαϊκιστικού σοσιαλισμού υπήρχαν εκκλήσεις για ένωση της Δεξιάς από τις φιλελεύθερες μέχρι τις ακροδεξιές παρυφές σε μια τακτική συνεργασία για την εκδίωξη του αντιπάλου και την «άλωση» του κυβερνητικού κάστρου. Φυσικά σε όλα αυτά, δεν πρέπει να υποτιμάμε τον ρόλο του εκλογικού συστήματος, όπου και δημιουργούσε το ενοχικό σύνδρομο της «χαμένης ψήφου».

Οι καταστάσεις σήμερα φαίνεται να έχουν αλλάξει και η διάκριση σε χωριστά κόμματα θα ωφελήσει (πρωτίστως ελπίζω) την νουνεχή φιλελεύθερη και συντηρητική και θα αποδυναμώσει (και πάλι ελπίζω) την άκρα δεξιά την αμφισβητούσα την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.  Η διάκριση αυτή πρέπει επιτέλους να γίνει και στον χώρο της ρητορικής κλπ.

Σημείωση: Καθώς η λεξή φιλελευθερισμός είναι ταμπού, δεν αναφερόμαστε σε φιλελεύθερα κόμματα αλλά σε μεταρρυθμιστικά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s