«Έμπαινα» και εγώ στο «τρωκτικό«. Προφανώς δεν έχει σημασία, εάν έμπαινα σπάνια ή κάθε ημέρα· δεν έχει σημασία, εάν απέρριπτα ως σκανδαλολάγνα και προκαλόντα τον ηθικό πανικό τα άρθρα του· ούτε έχει σημασία, εάν συμφωνούσα με αυτά, που έγραφε, ή απλώς έμπαινα μέσα για να αντλώ την ικανοποίηση της διαφοροποίησης και της «ανωτερότητας» από την μικροαστική plebs, από την οποία διαφοροποιώ των εαυτό μου, η οποία βασίζει τα «πιστέυω», τις «αξίες» και τις «απαξίες»της σε αυτά που έγραφε η συγκεκριμένη παλτφόρμα σε ένα παιχνίδι αλληλοτροφοδότησης. «Έμπαινα» και δεν νομίζω ότι ήμουν ο μόνος.

Εάν θυμάμαι καλά το συγκεκριμένο blog άνοιξε, αφού η συγκεκριμένη πλατφόρμα έκφρασης είχε διαδοθεί ακόμα και στο κοινό, που μικρή σχέση είχε, όχι τόσο με τους υπολογιστές, όσο με την γνώση και αντίληψη της πραγματικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης με όχημα το συγκεκριμένο μέσο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρξαν τρεις ή τέσσερις διακριτές φάσεις στην ανάπτυξη του φαινομένου. Μια αρχική πειραματική φάση· δεν ξέρω, εάν οι τότε πρωτοπόροι συνέχισαν μεταλασσόμενοι σε ιστολόγους των δεύτερης και μετέπειτα φάσεων. Μια δεύτερη φάση, όπου τότε προφανώς εδραιώνονται οι «βασικοί» παίκτες, καθώς μπήκαν (σχετικώς) «πρώτοι» στον χώρο, δημιουργώντας μια αίσθηση «κοινότητας» και πρωτοπορίας (ενδεχομένως ενίοτε και σνομπισμού), μια τρίτη φάση διάδοσης, η οποία, όμως, συνεχίζει να μένει κυρίως «εντός»: τότε, υποθέτω ανοίγουν τα περισσότερα ιστολόγια και ο αυξανόμενος πληθωρισμός τους, κάνει τους ιστολόγους να χάνουν χρόνο περιφερόμενοι μεταξύ ποστ, που δεν έχουν και πολύ νόημα και να αρχίσουν να μοιράζονται ολοένα και μικρότερο κομμάτι της «αναγνωστικής πίττας». Στην τέταρτη φαση η λέξη μπλογκ (αλλά και μπλοκ) βρίσκεται στα στόματα και στις συζητήσεις όλων· ακόμα και σε αυτών που λένε ότι «οι υπολογιστές είναι καταστροφή», «διαρρηγνύουν τον ιστό της κοινωνίας», «διαφθείρουν τους νέους και την γλώσσα», οι οποίοι ταυτοχρόνως θα θεωρήσουν κάτι έγκυρο, επειδή «το έγραψαν τα μπλο(γ)κς» (sic!)

Η αίσθησή μου ότι το συγκεκριμένο blog βασιζόταν μόνο στην πλατφόρμα, αλλά δεν ήταν πραγματικά τέτοιο επ’ ουδενί δεν στηρίζεται σε όποιες αντιλήψεις περί δήθεν ανωτερότητας των blog σε αντίθεση με την παραδοσιακή δημοσιογραφία. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει αρκετά blog, που δεν κομίζουν τίποτα καινούργιο, αλλά απλώς αναπαράγουν την όποια «μικροπρέπεια», διακρίνονται στο «ξεκατίνιασμα» κλπ, έννοιες τις οποίες μάλιστα καταδικάζουν. Είναι γενικότερη άποψη του παρόντος ιστολογίου ότι οι διαχωρισμοί του τύπου όλοι «καλοί» από την μια μεριά, όλοι «κακοί» από την άλλη δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Είναι κυρίως ο όγκος των πληροφοριών, που έδινε η συγκεκριμένη σελίδα ξεπερνούσε κατά πολύ την δυναμικότητα του όγκου, που θα μπορούσε να δώσει ένας απλός blogger, έστω ομάδα, έστω «επαγγελματίας». Ο όγκος των πληροφοριών ήταν τόσο μεγάλος, που σίγουρα θα χρειαζόταν μεγάλη και «επαγγελματική», προφανώς ομάδα, αλλά και ροή πληροφοριών είτε αυτές είναι «πηγές», είτε παροχοί περιεχομένου. «Οι απλοί blogger», θα μού πείτε, «δεν γράφουν ειδήσεις;» Θα έλεγα μάλλον όχι. Μπορεί να σχολιάζουν ειδήσεις, ή σχόλια επ’ αυτών -πολλές φορές με προσωπικούς τόνους, με ό,τι θετικό ή αρνητικό μπορεί αυτό να σημαίνει, αλλά δεν αποτελούν πρωτογενείς πηγές ειδήσεων, ή «σταθμούς» πρώτης αναμετάδοσης (δεν ξέρω, πώς καλύτερα να το διατυπώσω. Εννοώ με απλά λόγια αυτό. Μια εφημερίδα/ένα ειδησεογραφικό portal π.χ λαμβάνουν μια είδηση από μια πηγή, από ένα πρακτορείο και ακολούθως την αναμεταδίδουν). Επιπλέον, τις περισσότερες φορές στα «απλά» blog η δημοσίευση ειδήσεων ή σχολίων γίνεται αρκετό χρόνο μετά την δημοσίευσή τους στα «κλασσικά» μέσα. Το συγκεκριμένo ιστολόγιο, όχι μόνο είχε συνεχή ροή ειδήσεων, αλλά πολλές φορές τις έβγαζε πριν ακόμα φτάσουν στους «κλασσικούς» διαύλους. Πάντα απορούσα, πώς τα κατάφερνε· τόσο αυτό, όσο και τα ομοειδή του. Σε κάθε περίπτωση τα blog τα συνδέω περισσότερο με μια προσωπική ματιά στον κόσμο, παρά με δημοσίευση ειδήσεων ( ή εστώ με μια προσωπική ματιά στις ίδιες τις ειδήσεις). Το συγκεκριμένο blog δεν φαινόταν να έχει «προσωπικούς τόνους»

Ίσως το ζήτημα με το συγκεκριμένο blog να μην ήταν τόσο στο εάν ανταποκρινόταν στους όποιους ορισμούς περί blogging και  blogger (ή και στο εάν άνηκε ή όχι στο μεταίχμιο μεταξύ του blogging και της δημοσιογραφίας), όσο στο ίδιο το περιεχόμενό του: από περιττό στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι σκανδαλοθηρικό και δημιουργό ηθικού πανικού.

Δυστυχώς, ως γνωστόν, ο άνθρωπος που λέγεται πως βρισκόταν πίσω από αυτό το ιστολόγιο δολοφονήθηκε. Είναι μια καταδικαστέα πράξη, που πρέπει να προκαλεί σε όλους μας την αποστροφή. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρεί την ανθρώπινη ζωή και προσωπικά δεν αναγνωρίζω τέτοιο δικαίωμα ούτε και σε κρατικές οντότητες. Καταδικάζουμε την πράξη, λυπούμαστε για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής και τον πόνο, που προκλήθηκε στους οικείους του, όμως, θέλω να είμαι ειλικρινής. Μού φαίνεται δύσκολο να θεωρήσω το θύμα πρότυπο δημοσιογράφου, όπως αρκετοί θέλησαν να τον παρουσιάσουν.

(Ξέρω ότι μπορεί να είναι χρονικά άσχετη η δημοσίευση, τώρα, όμως, κατάφερα να ολοκληρώσω κάπως το προσχέδιο)

Advertisements

3 responses »

 1. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Σε ανακάλυψα σχεδόν τυχαία πριν από κανένα 20λεπτο.Είσαι πλέον στους σελιδοδείκτες μου.

  • Ο/Η Ντροπαλός λέει:

   Ευχαριστώ πάρα πολύ! Η αλήθεια είναι ότι αισθάνομαι αμήχανα, καθώς τώρα δεν είμαι και τόσο ενεργός, όπως φάνηκε και από την συγκεκριμένη δημοσίευσή μου, όπου πέρασε αρκετός χρόνος, αντί να γράψω την άποψή μου σχεδόν «αμέσως»
   Καλησπέρα

   • Ο/Η firiki2010 λέει:

    Το πόσο καλό είναι ένα blog δεν εξαρτάται από το πόσο «εγκαίρως» παρακολουθεί την επικαιρότητα. Νομίζω ότι μετράνε άλλα πράγματα. Η διεισδυτικότητα, η ποιότητα της γραφής, η στέρεη επιχειρηματολογία,πόσο κοντράρει τρέχουσες δημοφιλείς απόψεις, πόσο «γνήσιο» είναι (κυρίως) και- εντάξει- σε τελευταία ανάλυση είναι θέμα γούστου. Γράφεις όποτε και αν γουστάρεις και είσαι (για να μην πω κάτι άλλο και κοκκινίσεις ως » ντροπαλός») πολύ ενδιαφέρων (μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 πήγα διαβάζοντας πάντως – το ομολογώ – και μερικές αναρτήσεις «διαγωνίως»)
    Σημείωσε ότι σου τα λέω αυτά τη στιγμή που προσωπικά προσπαθώ το firiki2010 να συμβαδίζei με την (πολιτική κυρίως) επικαιρότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s