Πολλοί επαναλαμβάνουν το παραπάνω σύνθημα. «Να μην πληρώσουμε την κρίση τους», αλλά να πληρώσουν αυτοί που φταίνε. Εγώ από την άλλη δεν είμαι και τόσο σίγουρος, τόσο για το δυνατό αυτής της απαίτησης, όσο για το εάν φταίνε μόνο οι άλλοι και όχι εμείς:

  1. Έχω ένα επιχείρημα παράδειγμα, που ενδεχομένως να είναι πολύ παιδιαστικό και το οποίο αναφέρεται στην λογική ότι είναι ανήκουστο και παράλογο να πληρώσουν (και) αυτοί, που δεν φταίνε. Υποθέτω ότι σε μια οικογένεια οι γονείς, είτε από βλακεία, είτε από κακό υπολογισμό, ή ό,τι άλλο βρίσκονται σε οικονομική στενότητα με αποτέλεσμα να πρέπει να μειωθεί και το χαρτζηλίκι των παιδιών και οι διακοπές. Είναι λογικό να φωνάζουν τα παιδιά να μην τους μειωθούν τα παραπάνω; Είναι δυνατόν να έχουν τον προηγούμενο τρόπο ζωής τους; Δεν το νομίζω, όσες καλές προθέσεις και να υπάρχουν. Αντιστοίχως είναι λογικό να μην συμμετέχουν όλοι στην λιτότητα, δίκαιοι και άδικοι; Διευκρίνιση: Μην νομίσετε, λόγω του παραδείγματος ότι προτιμώ ένα πατερναλιστικό Κράτος.
  2. Τί ωραίο, που είναι να φταίνε οι άλλοι. Οι μεγαλοτράπεζες, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι ξένοι, το διευθυντήριο, οι εξωγηίνοι κλπ. «Η δική μου συνεννόηση με τον υδραυλικό τους μάρανε και φαλήρισε το Κράτος;» Ναι, ρε μεγάλε. Φαλήρισε και από αυτό. 10 ευρώ φοροκλοπή από ‘δω 20 από κει, πολλαπλασίασε τα επί ένα γερό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού και θα δεις οτι το ποσό είναι σεβαστό. Και μην το παίζεις επαναστάτης ότι αποτελεί και το δείγμα αντίστασής σου στο καταπιεστικό Κράτος. Είμαι βέβαιος ότι θα βρήκες όλες τις πιθανές και απίθανες αφορμές για να διορισθείς στο δημόσιο και μάλιστα σε μη-παραγωγική θέση αργομισθίας! Εάν δεν είσαι δημόσιος υπάλληλος, σίγουρα θα είσαι από αυτούς, που παίρνουν διάφορες επιδοτήσεις και δεν κάνεις τίποτα ούτε για την παραγωγικότητά σου, εάν είσαι υπάλληλος, ούτε για την παραγωγικότητα της επιχείρησής σου, ούτε για την παραγωγικότητα και την ευζωία των υπαλλήλων, που τυχόν έχεις. Πολύ πιθανόν να τους «ξεζουμίζεις», εάν δεν τους έχεις απολύσει κιόλας.
  3. Σε συνέχεια του παραπάνω: Φταίνε οι άλλοι, λοιπόν. Αλλά γιατί δεν έφταιγαν π.χ οι τράπεζες μερικά χρόνια πίσω, όταν χρηματοδοτούσαν και μη-παραγωγικές δραστηριότητές μας, όπως τα διακοποδάνεια; Τότε ήταν καλά, δηλαδή; Α, ναι ξέχασα: Είτε μας παρέσυραν, είτε -στην περίπτωση ευσυνειδήτων υπαλλήλων,  που έβλεπαν ότι δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε ανοίγματα, οπότε και δεν ενέκριναν τα αιτήματά μας- δεν μας κατανοούσαν και τους πιέζαμε με διάφορα ανάλογα κόλπα (έχω έναν θείο, του οποίου, ο κουμπάρος…).
  4. Η «στρογγυλοποίηση της ασημαντότητας» και τα λανθασμένα αποτελέσματα: Οι πιο πολλοί θεωρούμε ότι οι καταθλιπτικοί είναι άτομα που είτε έχουν γενετική προδιάθεση, είτε βιώνουν ή βίωσαν ένα ισχυρότατο γεγονός, το οποίο τους έφερε σε αυτήν την κατάσταση. Πολύ πιθανόν. Πολλές φορές, όμως, συμβαίνει και το εξής: «Ασήμαντο» γεγονός 1+ «Ασήμαντο» γεγονός 2+…+ «Ασήμαντο» γεγονός Ν≈0, αλλά στην πραγματικότητα =κατάθλιψη. Το ίδιο και με την οικονομία. Η Χ δαπάνη είναι ασήμαντη, η Ψ αμελητέα, η Ω «έλα μωρέ». Ασήμαντη+Αμελητέα+’Ελα μωρέ≈0, αλλά στην πραγματικότητα μια τεράστια συνολική δαπάνη, που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί. Δείτε πχ την συγκεκριμένη γνώμη. Ο αρθρογράφος  θεωρεί ότι το ποσό εξοικονόμησης θα είναι αμελητέο. Αμελητέα υποθέτω θεωρούνται και τα ποσά, που πρέπει να διαθέτει, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, το Κράτος για να κάνει «κοινωνική» πολιτική. Τί είναι τα Χ ευρώ για να μπορεί ο λεβέντης παππούς να πηγαίνει κάθε μέρα στο καφενείο; Σάμπως ο δημοσιογράφος θα τα πληρώσει; Αυτός είναι απλώς η «φωνή του λαού», που τον ακούν οι κατατρεγμένοι. Τί πειράζει, εάν τα «παιδιά» σπάσουν μερικούς υπολογιστές, γκρεμίσουν και καταστρέψουν εργασίες σε πανεπιστήμια. Τα ποσά επισκευών είναι «αμελητέα» και εξάλλου τα «παιδιά» πρέπει να κοινωνικοποιηθούν πολιτικά. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα «αμελητέων» δαπανών υποθέτω.  Με αφορμή τα παραπάνω: πριν αρχίσετε να γκρινιάζετε με τα νέα μέτρα ότι θα σας επηρρεάσουν (προφανώς και θα) και ότι «δεν βγαίνετε», σκεφτείτε στρατηγικές εξοικονόμησης, όπως το να μην αφήνετε φώτα αναμένα, όταν φεύγετε από το δωμάτιο, ή και να κλείνετε την τηλεόραση εντελώς, να μην την έχετε δηλαδή στην αναμονή κλπ. Εάν τις απορρίψετε (αυτές ή άλλες) ως αμελητέες στρατηγικές εξοικονόμησης είστε μάλλον άξιοι της μοίρας σας.
  5. «Να μην πληρώσουμε την κρίση τους», λοιπόν, αλλά φυσικά να μάς την πληρώσουν οι άλλοι. Ποιά είναι η διαφορά, τότε με το γερμανικό αναγνωστικό κοινό της Bild, που δεν θέλει η (και) η Γερμανία να μας «ξελασπώσει»;  Δεν είναι λίγο υποκριτικό να μην θέλουμε να πληρώσουμε εμείς, αλλά να παραξενευόμαστε, που οι άλλοι αισθάνονται μια κάποια δυσκολία στο ότι θα είναι καλό να μας συνδράμουν; Όσο και να φαντασιωνόμαστε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου και ότι όλοι μάς χρωστάνε, ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο συμβαίνει.
Advertisements

One response »

  1. Ο/Η sofako λέει:

    Σεβαστά τα επιχειρηματά σου με μια ένσταση! Νομίζω οτι σκιαγραφούν έναν τύπο έλληνα.Θες πλειοφηφία? πες την πλειοψηφία σε καμία περίπτωση όμως όλους. Γιατί υπάρχουν και δημόσιοι υπάλληλοι που δουλεύουνε, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ψάχνουν μόνο τη «λαμογιά», που δεν είναι από την φύση τους σπάταλοι μπλα μπλα μπλα…Έχουμε φτάσει να μιλάμε τον τελευταίο καιρό να μιλάμε για δύο καλούπια. Από την μία οι «πλούσιοι εκμεταλευτές» και από την άλλη οι «φτωχοι πλην πονηροί και τεμπέληδες», λες και δεν υπάρχουν ενδιάμεσα στάδια. Για μένα λοιπόν,υπάρχουν και άνθρωποι που δεν φταίνε.Γιατί να θέλουν να πληρώσουν την κρίση τους? Δεν θελω να πω ότι είναι όλοι τέλοιοι, όυτε ότι αν υπήρχε καλύτερη οργάνωση και ατομική υπευθυνότητα-συνέπεια δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Σαφώς και θα ήταν. Έχουν γίνει πολλά λάθη και δεν φταίει μόνο ένας αλλά πολλοί, για να μην πω όλοι, ακόμα και με τις επιλογές μας (ίσως αν εκτος από κριτική κάναμε και λίγη αυτοκριτική να το αντιλαμβανόμασταν καλύτερα) αλλά και πάλι υπάρχουν διαβαθμίσεις…ξέρεις άλλος έχει συμβάλλει 1% και άλλος 99%…δεν είναι ο ίδιο. Μπορεί να ακούγεται απλοικό, μπορεί και παιδικό αλλά…:Γιατί όταν υπάρχουν κέρδη και υπερκέρδη να τα καρπώνονται λίγοι ενώ τις ζημίες να τις υπομένουμε όλοι μαζί?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s