Μπορούμε να υποθέσουμε ότι για άλλη μια φορά το Σύνταγμά μας παραβιάσθηκε, καθώς οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων απαίτησαν κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου αναφορικά με τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας από ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ. Ενδεχομένως η μόνη λύση για αυτό το πρόβλημα να είναι η αφαίρεση του προνομίου από τον Πρωθυπουργό να διαλύει την Βουλή οψέποτε το θελήσει. Η Βουλή θα πρέπει να εξαντλεί την θητεία της. Προφανώς θα υπάρχουν και δικλείδες για την διάλυσή της, αλλά αυτές δεν μπορεί να είναι το καιροσκοπικό στοίχημα του όποιου πρωθυπουργού. Τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυασθούν ενδεχομένως με ένα αναλογικότερο σύστημα εκλογής, το οποίο, όμως, θα πρέπει να είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μην εκβιάζουν οι κοινοβουλευτικές ελλάσσονες μειοψηφίες τις πλειοψηφίες. Τα παραπάνω, νομίζω, ότι είναι ικανά να πειθαναγκάσουν σε ευρύτερες συναινέσεις και συμβιβασμούς. Η αφαίρεση, όμως, του προνομίου του Πρωθυπουργού είναι απαραίτητη, διότι αλλιώς η όποια περίπτωση συνεργασίας είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη. Με λίγα λόγια, πέρα από τις ιδέες για μείωση των βουλευτών στους 200, μήπως πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το πολιτικό μας σύστημα σε ένα το οποίο ξαναδίνει στον βουλευτή και στην Βουλή την αξία τους και που τους καλεί να διαβουλευθούν, να συνεννοηθούν κλπ μεταξύ τους, ώστε να κυβερνηθεί και προοδεύσει η χώρα. Με λίγα λόγια ένα πολιτικό σύστημα που θα λέει «Βρείτε τα!». Δεν είναι, πάντως, τυχαίο ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο -λόγω των πρόσφατων εκλογών- όπου είχε ανοίξει συζήτηση σε σχέση με το εκλογικό σύστημα και την έννοια των «ισχυρών» μονοκομματικών κυβερνήσεων, η Ελλάδα αναφέρεται ως αρνητικό παράδειγμα για το, εάν οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι όντως ισχυρές και αποτελεσματικές, συγκρίνοντάς την με χώρες όπως η Γερμανία, όπου παρά τις διαρκείς κυβερνήσεις συνεργασίας υπάρχει πραγματική αποτελεσματικότητα στην διακυβέρνηση του Κράτους, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση της ευημερίας των πολιτών κλπ.

Και σε αυτήν την ψηφοφορία, για την επικύρωση της συμφωνίας διάσωσης, υιοθετήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία, όχι για να μάθουμε τις θέσεις των βουλευτών, αλλά να εκβιασθούν με την κομματική πειθαρχία. Κάποιοι δεν την δέχθηκαν και ψήφισαν κατά συνείδηση. Ο σεβασμός τους στους ψηφοφόρους τους ανταμοίφθηκε με τις διαγραφές τους. Οι ψηφίσαντες κατά συνείδηση δεν είχαν ενιαία στάση, αλλά κάποιοι  ψήφισαν υπερ και άλλοι καταψήφισαν το νομοσχέδιο, παρά την όποια επίσημη γραμμή των κομμάτων τους. Σέβομαι την όποια γνώμη τους, αλλά καθώς νομίζω ότι τα μέτρα αυτά είναι καλώς ή κακώς «μονόδρομος» με απασχολεί κυρίως η ψήφος της κυρίας Μπακογιάννη, αλλά κυρίως η στάση του κυρίου Σαμαρά, ο οποίος διέγραψε την κυρία Μπακογιάννη, τόσο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όσο και από το ίδιο το κόμμα. Έχω ξαναγράψει για τον κύριο Σαμαρά, ότι διαφωνώ με τις επιλογές του στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πως είχε δικαίωμα να διαφωνήσει με την γραμμή του κόμματός του κλπ, πως και εγώ είχα παρασυρθεί από φορτισμένους χαρακτηρισμούς κλπ. Έχω κατακρίνει την άποψη της κυρίας Μπακογιάννη, η οποία σε άλλη στιγμή ως Υπουργός Εξωτερικών είχε βάλει «υποσημειώσεις και αστερίσκους» στο δικαίωμα γνώμης και ψήφου των βουλευτών -κάνοντας μάλιστα και «ντρίμπλα».

Δυστυχώς, οι -σεβαστές κατά τ’ αλλα- πολιτικές επιλογές και στάση του κυρίου Σαμαρά στην μέχρι τώρα πολιτική του διαδρομή είναι κατά την γνώμη μου επιβλαβείς, τόσο για την (κεντρο)Δεξιά, όσο και -σημαντικότερο- για τον τόπο. Με την στάση του στις αρχές του 1990, ο κύριος Σαμαράς εγκλώβισε σε αδιέξοδο την εξωτερική μας πολιτική. Αποτέλεσμα όλος ο κόσμος αποκαλεί την ΠΓΔΜ, «Μακεδονία», οι ξένοι πολιτικοί το ίδιο («αχ, έγινε κατά λάθος. Ξέρετε το FYROM είναι τόσο δύσκολο και μεγάλο», υποθέτω θα προσπαθούν ευσχήμως να δικαιολογηθούν στις διαμαρτυρίες της Ελλάδας), οι διπλωμάτες μας προσπαθούν να νουθετήσουν ξένους πολιτικούς και ΜΜΕ, που αποκαλούν την ΠΓΔΜ «Μακεδονία» (δαπανώντας χρόνο, πόρους και ενέργεια από σοβαρότερες υποθέσεις της εξωτερικής πολιτικής) και η Ελλάδα τώρα έχει μείνει με τόση υπερηφάνεια, που προσπαθεί να συμβιβασθεί από δυσμενέστερη θέση. Υπέροχα!

Στο νομοσχέδιο για την έγκριση της συμφωνίας στήριξης αντί ο κύριος Σαμαράς να ψηφίσει και να προσφέρει ευρύτερη συναίνεση προτίμησε, προφανώς για μικροπολιτικούς λόγους, να το καταψηφίσει, δυσκολεύοντας την αποδοχή τους από την κοινωνία. Ποιά θα ήταν η εναλλακτική, που θα μπορούσε να μάς προσφέρει ο κύριος Σαμαράς στην συγκεκριμένη περίπτωση; Στην ουσία καμία. Μόνο ελλάσσονες αλλαγές, που δεν θα άλλαζαν ούτε το πνεύμα, αλλά ούτε και την ουσία. Όσοι πιστεύουν ότι ο κύριος Σαμαράς θα ήταν ικανός να φέρει χρήμα και όσοι πιστεύουν ότι θα διατηρούσαν τον πρότερο τρόπο ζωής τους είναι απλά γελασμένοι. Ακόμα και να διαλυόταν η Βουλή χθές, να προκηρύσσονταν εκλογές και να «έβγαινε» ο κύριος Σαμαράς, θα ήταν αναγκασμένος να κάνει τα ίδια. Προσωπικά σε τέτοια περίπτωση (πρόωρων εκλογών) θα «αναγκαζόμουν» να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ για να προσφέρω την συναίνεσή μου και την υποστήριξή μου στα μέτρα· και νομίζω ότι δεν θα ήμουν ο μόνος. Με την στάση του, ο κύριος Σαμαράς οδηγεί την Νέα Δημοκρατία ολοένα και βαθύτερα σε λαϊκιστικές ατραπούς με μόνο γνώμονα, το πώς θα μαζέψει λίγες παραπάνω ψήφους. Η Νέα Δημοκρατία, όχι ότι δεν συνέβαινε και πριν την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος -τώρα φαίνεται να έχει ενταθεί, μεταλλάσσεται ολοένα και περισσότερο στο απεχθές λαϊκιστικό ΠΑΣΟΚ των αρχών της δεκαετίας του 1980, το οποίο πλέον σχεδόν έχει αποκηρύξει και το ίδιο το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Με την στάση της η σημερινή Νέα Δημοκρατία απομακρύνει ολοένα και περισσότερο τα πραγματικά δυναμικά στρώματα της κοινωνίας, αυτά που εξασφαλίζουν πραγματικές και όχι περιστασιακές πλειοψηφίες. Η Νέα Δημοκρατία έχει εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος ολοένα και την σπρώχνει στο να είναι το κόμμα της περιστασιακής και συμπτωματικής πλειοψηφίας.

Προσωπικά δεν είμαι νομιναλιστής, θα ψάξω να βρω άλλον πολιτικό χώρο, ο οποίος εκφράζει τον φιλευρωπαϊσμό, τον φιλοδυτικισμό και τον φιλελευθερισμό, τον αστισμό. Η Νέα Δημοκρατία έχει μείνει απλώς ένα κέλυφος. Κρίμα!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s