Πάρα πολλοί, υποθέτω, πως θα σκεφτούν ότι οι σχολικοί τροχονόμοι (της Μακεδονίας-Θράκης) που απέχουν από την αποστολή τους ότι δεν έχουν αίσθηση του, τί συμβαίνει σε αυτήν την χώρα. Το Κράτος βρίσκεται σχεδόν χωρίς λεφτά (δεν ξέρω τους ακριβείς τεχνικούς όρους) και αυτοί ζητούν να διοριστούν.

Το τραγικό κατά την γνώμη μου είναι άλλο. Είναι ότι στην ουσία υποβαθμίζεται ο θεσμός του εθελοντισμού. Ένας μηχανισμός προσφοράς και αλληλεγγύης μετατρέπεται σε μέσο για την πρόσληψη κάποιου στο δημόσιο. Είναι πολύ πιθανόν οι σχολικοί τροχονόμοι να έχουν ανάγκη για εργασία (το δέχομαι και το σέβομαι), όπως και ότι, εάν διορίζονταν θα ήταν από τους πιο ευσυνείδητους και παραγωγικούς εργζομένους και όχι οι αρνητικοιδεοτυπικοί δημόσιοι υπάλληλοι, που όλοι κατηγορούμε (είμαι καλόπιστος), όμως, διαφωνώ. Αυτός δεν είναι τρόπος. Αυτή η συμπεριφορά θυμίζει κάποιον, που επισκέπτεται τον ηλικιωμένο γείτονά του, τον βοηθά και τού κάνει παρέα με την προσδοκία ότι ο τελευταίος θα τον συμπεριλάβει στην διαθήκη του.

Νομίζω επίσης οι σχολικοί τροχονόμοι, όχι μόνο δε θα έπρεπε να απέχουν, έχοντας ως αίτημα την μονιμοποίησή τους, αλλά θα έπρεπε και οι ίδιοι να παραιτηθούν από την μηνιαία αποζημίωση, που τους καταβάλλεται. Ο εθελοντισμός μού φαίνεται παράλογο να έχει σχέση με υλική και χρηματική αμοιβή, όσο χαμηλή και να είναι. Εθελοντισμός είναι αυτό, που λέει η λέξη: εθελοντική και κατά μεγάλο βαθμό ανιδιοτελής προσφορά. Γράφω κατά μεγάλο βαθμό, διότι νομίζω ότι μέσω της σωστής «επένδυσης» στο εθελοντισμό ο εθελοντής μπορεί να συσσωρεύσει «κοινωνικό κεφάλαιο», μπορεί να αποκτήσει ποικίλων ειδών εμπειρίες, οι οποίες μπορούν να τού χρησιμεύσουν και στην επαγγελματική του ζώη και φυσικά να απολαύσει τα αγαθά του εθελοντισμού, που προσφέρουν άλλοι εθελοντές σε διαφορετικούς τομείς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s