Εάν και το βιβλίο αυτό του Άρη Δημοκίδη a.k.a enteka το είχα διαβάσει σχεδόν αμέσως μόλις το αγόρασα στην παρουσίασή του στο Χαλάνδρι, το ξαναδιάβασα και πρόσφατα καθώς δεν το θυμόμουν και πάρα πολύ καλά. Σε αντίθεση με την Χώρα των Μαγικών Ονείρων, αλλά και το Νησί των Χριστουγέννων, η αλήθεια είναι ότι δεν το βρήκα και τόσο δυνατό. Δεν παύει, όμως, να είναι ένα αξιόλογο βιβλίο, το οποίο έχει και τις καλές του στιγμές. Είναι η γενικότερη αίσθηση που με κάνει να θεωρώ καλύτερα την Χωρα ή το Νησί. Ενδεχομέως, αυτό να οφείλεται στο ότι στην ουσία κατά πολύ μεγάλο μέρος, το Χρυσό Βουνό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια συλλογή σύντομών παραμυθιών- μερικά από αυτά πολύ ωραία-, τα οποία «αμπαλάρονται» στα όνειρα και στις περιπέτειες των ΣΤΕ. Το παραμύθι, που μού έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν αυτό με την Πριγκήπισσα, τον Δράκο και τον Μάγο.

Το Χρυσό Βουνό κινείται παράλληλα σε πολλούς άξονες. Είναι η συμμετοχή των παιδιών στην κατασκήνωση ταλέντων και οι περιπέτειές τους εκεί· είναι οι «μαγικές», «ονειρικές» τους περιπέτειες. Επίσης έχουμε την εκδρομή-περίπλου της Αφρικής για τους γονείς των ΣΤΕ και φυσικά την εισαγωγή, όπου μαθαίνουμε ότι οι ΣΤΕ κέρδισαν συμμετοχή στην κατασκήνωση και ταυτόχρονα οι γονείς την κρουαζιέρα (το πώς κλπ θα αποκαλυφθεί στο τέλος!). Για να μην σας κρατάω σε αγωνία υπήρχε ένα ολόκληρο κόλπο, ώστε οι ΣΤΕ να βρεθούν στην κατασκήνωση, και με την χρήση των μαγικών ονείρων να λύσουν ένα μυστήριο (φωτιές στο δάσος), όπου φυσικά θα αποκαλυπτόταν ότι οι καλοί ήταν οι κακοί και το ανάποδο. Μπορεί τα άλλα παιδιά να παίζουν το κυνήγι του θησαυρού, αλλά οι ΣΤΕ το παίζουν επιφανειακά· προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο. Φυσικά έχουν και τα πισωγυρίσματά τους και σαν αδέλφια φυσικά τσκαώνονται και δεν θέλουν να μιλήσουν ο ένας στον άλλον ποτέ μόλις τσακωθούν για να ξανασυμφιλιωθούν αμέσως!

Η κατασκήνωση είναι ένας χώρος, που δημιουργεί μικτά αισθήματα. Προσωπικά δεν έχω πάει ποτέ. Είναι μια καλή ευκαιρία για τους γονείς να μείνουν μόνοι, αλλά παράλληλα τούς λείπουν τα παιδιά τους. Στα δε παιδιά λείπουν οι γονείς τους, οι συνήθειές τους και πολλές φορές ενδεχομένως να τούς είναι ενοχλητικό να συνυπάρχουν με τόσα πολλά παιδιά με τόσα διαφορετικά ενδιαφέροντα, που μπορεί και να μην τα αφορούν, αλλά και να έχουν και ένα αρκετά δομημένο πρόγραμμα, όπως στο σχολείο. Η συγκεκριμένη κατασκήνωση δεν έχει μόνο όλους τους (υπερβολικούς) χαρακτήρες: τον εγωιστή, τον φοβικό, τα ψώνια. Είναι πάνω από όλα μια κατασκήνωση ταλέντων· και το ταλέντο του Στεφανου είναι η δημοσιογραφία, ενώ της Στέλλας η ζωγραφική.

Στην εισαγωγή ο συγγραφέας σχολιάζει την χαμένη τέχνη της αλληλογραφίας, όπου σήμερα το μόνο, που συνήθως βλέπουμε στα ταχυδρομικά μας κιβώτια είναι λογαριασμοί και άχρηστα διαφημιστικά φυλλάδια. Κοροϊδεύει επίσης την αφηρημάδα, αδιαφορία, αλλά και ανικανότητα των αντρών στα μαστορέματα. Στα δε μέρη, όπου περιγράφεται η εκδρομή στην Αφρική, μού άρεσε πολύ το σημείο με το ότι οι γονείς των ΣΤΕ βαρέθηκαν με τα Αφρικανικά τύμπανα. Πολλές φορές οι παραδόσεις και οι «παραδόσεις» είναι αλήθεια ότι μάς φαίνονται πολύ βαριές για να τις αντέξουμε πέρα από ένα ορισμένο χρονικό σημείο. Η δε περιγραφή με τον αρχηγό της κατασκήνωσης, όπου τού πέφτουν καρύδια, που κάνουν πλοπ πλόπ στο κεφάλι του, ελπίζω να θυμάμαι σωστά, διότι στο μεταξύ έχασα και τις σημειώσεις μου, οπότε πλέον γράφω από μνήμης, ό,τι θυμάμαι, φέρνει στον νου εικόνες με τους Τσιπ και Ντέηλ να κάνουν σκανδαλιές, ή να φροντίζουν να μαζέψουν τα βελανίδια τους και ο Ντόναλντ να μπλέκει επίτηδες ή όχι στα πόδια τους.

Έχοντας την συνεργασία της ΜΚΟ Αρκτούρος, το Χρυσό Βουνό γράφει και δίνει πληροφορίες και για τις αρκούδες. Μού πήρες λίγα δευτερόλεπτα, βέβαια, για να καταλάβω ότι χειμέριος ύπνος θα πρέπει να είναι η χειμερία νάρκη. Ο δε χώρος των περιπετειών θα πρέπει να είναι λογικά παραπλήσιος με τον χώρο όπου η συγκεκριμένη ΜΚΟ δραστηριοποιείται.

Όπως έχω ξαναγράψει με μπερδεύει η κατάλυση που υπάρχει μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας στο σύμπαν των ηρώων. Οι ήρωες φαίνεται να έχουν μαγικές δυνάμεις όχι μόνο στα όνειρά τους, αλλά και στην πραγματική τους ζωή. Θα προτιμούσα κιόλας να υπήρχαν περισσότερες τεχνικές σχετικά με το πώς επιτυγχάνονται τα συνειδητά όνειρα, χωρίς αυτό να σημαίνει την μετατροπή της σειράς σε «τεχνικό εγχειρίδιο».

Και μια απορία: Άραγε, τί σημαίνει «Κέρσι Ντομ;»

Επίσης αναρτήσεις μου για το Νησί των Χριστουγέννων και την Χώρα των Μαγικών Ονείρων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s