Η νέα Κυβέρνηση ανακοινώθηκε την Τρίτη και ορκίσθηκε την Τετάρτη. Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία. Συνοπτικά μερικά ενδιαφέροντα σημεία, που -προφανώς- τα έχουν σημειώσει και άλλοι:

  • Η μείωση του αριθμού των μελών της Κυβέρνησης , κατά πέντε άτομα. Είναι, ίσως, μια αρχή. Ενδεχομένως, ο καλύτερος τρόπος για να περιορισθεί ο σριθμός των κυβερνητικών μελών να είναι ο συνταγματικός ορισμός του μεγίστου επιτρεπτού αριθμού των μελών της.
  • Η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, αλλά παράλληλα η απόδοση υφυπουργικών αρμοδιοτήτων με έδρα την Θεσσαλονίκη. Η απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας έχει συντελεστεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, ενώ ο Εμφύλιος έχει λήξει εδώ και εξήντα. Προφανώς το ΥΜΑΘ και η όποια πρότερή του μορφή θα πρέπει να συστάθηκαν για την ενσωμάτωση στο ελληνικό Κράτος εδαφικής έκτασης, που ουσιαστικά το διπλασίασε, ανάμεσα σε αυτά -προφανώς- και την ομαλή τήρηση των όποιων διεθνών δεσμεύσεων ως διάδοχο Κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή. Στα μετέπειτα χρόνια ως μακρύ μάτι των Αθηνών ενάντια των όποιων εσωτερικών και εξωτερικών υπαρκτών και ανύπαρκτων εχθρών, που επιβουλεύονταν την περιοχή.
  • Η (υφ)υπουργοποίηση νέων και άφθαρτων στελεχών, τα οποία, όμως, έχουν εργασιακή εμπειρία στην κοινωνία και όχι μόνο στον κομματικό «σωλήνα».

Last but not least

  • Υπάρχουν τρεις Κεφαλονίτες στην Κυβέρνηση 🙂

Αυτό, που με προβλημάτισε ήταν η ανάθεση υπουργικού αξιώματος στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μόλις πριν από λίγους μήνες ο κ. Παπακωνσταντίνου εξελέγη από τους Έλληνες πολίτες Ευρωβουλευτής και μάλιστα σε υψηλή προβεβλημένη θέση. Αντί να τιμήσει την θέση, που τού ανατέθηκε δέχθηκε, την ανάληψη υπουργικού αξιώματος, που τού πρότεινε ο Πρωθυπουργός

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι ο πρώτος, που ανακαλείται από το Στρασβούργο και ενδεχομένως να έχει να προσφέρει  περισσότερα ως Υπουργός Οικονομικών, παρά ως Ευρωβουλευτής. Είναι, όμως, δείγμα της γενικότερης «απαξίας», που δείχνουμε, τόσο στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, όσο και στο αξίωμα του μέλους ελεγκτικής και νομοθετικής συνέλευσης, είτε λέγεται Βουλή, είτε λέγεται Ευρωβουλή. Με ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας να έχει σχέσεις με αποφάσεις, που λαμβάνονται στην ΕΕ και με το Ευρωκοινοβούλιο να αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερες συναρμοδιότητες, είναι απαραίτητο, τόσο να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό, όπως και στους άλλους θεσμούς, όσο και να αποδίδουμε και τις δέουσες συμβολικές τιμές. Και η παραίτηση του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και άλλων που προηγήθηκαν κλπ, δεν αποδίδει την δέουσα τιμή, ούτε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ούτε και στους πολίτες, που τίμησαν τους παραιτηθέντες Ευρωβουλευτές με την ψήφο τους.

Από την άλλη δεν μπορούμε να σημειώσουμε και την κουλτούρα απαξίωσης, που υπάρχει για το μέλος νομοθετικής και ελεγκτικής συνέλευσης. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε την εντύπωση ότι μόνο ο (υφ)υπουργός ασκεί πολιτική και έχει εξουσία για να κάνει έργο, ενώ ο βουλευτής είναι λίγο πολύ ένας προθάλαμος για κυβερνητικές θέσεις. Είναι αλήθεια ότι το Πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, ο αρχηγισμός στα κόμματα, ο κυβερνητικός συγκεντρωτισμός κλπ δημιουργούν ένα σύστημα, όπου η «εξουσία» δεν είναι διαμοιρασμένη, αλλά μάλλον συγκεντρωμένη στην Κυβέρνηση. Οι (Ευρω)βουλευτές θα έπρεπε να αντιστέκονται όσο μπορούν σε αυτό και να αναγνωρίζουν ότι η ελεγκτική τους και νομοθετική τους εξουσία είναι εξίσου σημαντική. Πρέπει να διεκδικήσουν τις δυνάμεις τους, αντί να συμβιβάζονται.

Με τα αρχικά θετικά δείγματα γραφής, που έχει δείξει,  θα περιμέναμε από τον κ. Πρωθυπουργό να είχε την ευαισθησία να αντιληφθεί αυτήν την μικρή λεπτομέρεια και να αφήσει τον κ. Παπακωνσταντίνου να ολοκληρώσει την θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Αποφάσισε να πράξει αλλιώς. Στον κ. Παπακωνσταντίνου δεν μένει παρά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Advertisements

One response »

  1. Ο/Η ritsmas λέει:

    Για τον Παπακωνσταντίνου και την ευρωβουλή -προσθετοντας τότε και την κ.Γιαννάκου – είχα γράψει το καλοκαίρι και έμαθα ότι υπήρξε έντονη αντίδραση και εμμεσες διαβεβαιώσεις και των δυο ότι θα πάνε στις Βρυξέλλες. Τελικά, αλλιως η ζωή τα φέρνει..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s