Εν όψει των επικείμενων εκλογών και καθώς (επαν)έρχονται οι συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, μια πρόχειρη «δημοσκόπηση». Οι επιλογές εδώ είναι πολύ απλουστευτικές. Ο σχεδιασμός των εκλογικών συστημάτων, η συμπεριφορά των ψηφοφόρων κλπ απαιτούν ειδικές γνώσεις μαθηματικών και εκλογικής κοινωνιολογίας. Η παρούσα «δημοσκόπηση» δεν μπορεί να καλύψει όλες τις δυνατές παραλλαγές των εκλογικών συστημάτων, ούτε μπαίνει σε ερωτήματα εκλογικών μέτρων, «+1», το τί γίνεται με τα όποια τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα, ή -στην περίπτωση των πολυεδρικών περιφερειών με σύστημα επλογής-, εάν ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να επιλέξει μέχρι όσους βουλευτές εκλέγει η περιφέρειά του, λιγότερους, ή εάν μπορεί να επισωρεύσει τις προτιμήσεις του ακόμα και σε έναν μοναδικό υποψήφιο.

Μερικές διευκρινίσεις: 51%, 40%, 9% (ή παραλλαγές) : Το πρώτο κόμμα λαμβάνει το 51% των εδρών της περιφέρειας το δεύτερο το 40%, το υπόλοιπο 9% επιμερίζεται αναλογικά ανάμεσα στους υπόλοιπους συνδυασμούς μέχρι να καλυφθούν οι έδρες.

Μικρή μονοεδρική σε συνδυασμό με ευρύτερη πολυεδρική= «Γερμανικό» σύστημα

Παραλλαγές «ενισχυμένης» «αναλογικης». Στην ουσία τα διάφορα συστήματα, που ισχύουν στην Ελλάδα από την Μεταπολίτευση.

Ενιαίο ψηφοδέλτιο: Ο ψηφοφόρος σε μια πχ διεδρική περιφέρεια μπορεί να επιλέξει (μέχρι) δύο υποψηφίους είτε με επιλογή του τύπου: Υποψήφιος 1(Κόμμα Α), Υποψήφιος 2 (Κόμμα Ζ), είτε με επιλογή του τύπου Υποψήφιος 1 (Κόμμα Τ), Υποψήφιος 2 (Κόμμα Τ).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s