Διαβάζω στο Βήμα ότι διάφοροι ιστολόγοι παρέκαμψαν τον νόμο απαγόρευσης δημοσίευσης δημοσκοπήσεων εξόδου, πριν το κλείσιμο των καλπών. Εάν υπάρχει τέτοιος νόμος, τότε παρανόμησαν. Όμως, από την άλλη υπάρχει κάτι το παράλογο στις ρυθμίσεις αυτές και με την απλή καθημερινή μας λογική έχουμε την αίσθηση ότι ενδεχομένως να παραβιάζεται το Σύνταγμα και Διεθνείς Συμβάσεις, όπως είχε γραφεί σε αυτό το ιστολόγιο πριν από καιρό.

Για άλλη μια φορά παίχτηκε το γνωστό χιλιοπαιγμένο έργο με τους εναλλασσόμενους ρόλους. Πράξη πρώτη -πριν τις εκλογές: Για όσους οι δημοσκοπήσεις ήταν ούριες, αυτές ήταν «απόδειξη» ότι ο λαός τους θέλει και καταδικάζει τους άλλους. Για όσους, από την άλλη, οι δημοσκοπήσεις δεν έδιναν ευχάριστα αποτελέσματα, αυτές ήταν απλό «καθρέφτισμα των τάσεων της κοινωνίας στην συγκεκριμένη στιγμή». Στην περικαταμετρητική περίοδο με τις δημοσκοπήσεις εξόδου και μετά την κοινοποίηση των πραγματικών εκλογικών αποτελεσμάτων, οι κερδισμένοι επαινούν τις δημοσκοπήσεις, ενώ οι χαμένοι βλέπουν «δάκτυλο», προσπάθεια χειραγώγησης του πολίτη και ότι πρέπει να υπάρξουν ρυθμίσεις.

Από την αλλη στην Γαλλία, κόμμα διαμαρτυρήθηκε ότι έχασε ψήφους κλπ, διότι τηλεοπτικός σταθμός πρόβαλε οικολογικό ντοκυμανταίρ, λίγο πριν τις εκλογές. Εάν και οικολογικό ντοκυμανταίρ προβλήθηκε και από ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό δεν έπεσε στην αντίληψή μου κάποια διαμαρτυρία ότι η προβολή αυτή οδήγησε σε «υφαρπαγή» ψήφων και στην μετακίνησή τους προς οικολογικούς συνδυασμούς. Ενδεχομένως, επειδή εδώ οι εδραιωμένοι πολιτικοί σχηματισμοί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο κόμμα, ενδεχομένως και με επιτυχία, θέτοντας ερωτήματα σε αυτό σχετικά με τον πατριωτισμό του.

Ας δεχθούμε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για την προβολή του συγκεκριμένου ντοκυμανταίρ δεν ήταν τυχαία, αλλά σκόπιμη. Όμως, το ίδιο θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε για οποιαδήποτε ταινία: ό,τι προβάλλει τις απόψεις του σκηνοθέτη της. Γιατί να υπάρχει πρόβλημα, λοιπόν, με το οικολογικό ντοκυμανταίρ και όχι π.χ με κάποια ταινία, που δείχνει τα προβλήματα της εργατική τάξης ή ό,τι άλλο ;

Για να γυρίσουμε στα καθ’ ημάς. Εάν και συμφωνώ ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα αποφυγής αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, διαφωνώ στο να γίνονται με τέτοιον τρόπο, ώστε στην ουσία να υπάρχει περιορισμός της ενημερωσης.

Το υπάρχον σύστημα μοιάζει με «κογκλάβιο από την ανάποδη» από την άποψη ότι δεν περιορίζεται η ενημέρωση για ένα μικρό πλήθος, αλλά για το σύνολο σχεδόν του εκλογικού σώματος. Απαξιώνεται τόσο μια ολόκληρη επιστήμη, όσο και ο ίδιος ο ψηφοφόρος, ο οποίος θεωρείται σαν ευεπηρέαστο παιδάκι και το οποίο πρέπει πατερναλιστικά να προστατευθεί.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s