Ας γράψουμε λίγες σκέψεις για τα νέα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος, που θα ισχύσουν σε λίγες ημέρες.

1) Έχω την αίσθηση ότι η διαφημιστική εκστρατεία άρχισε σχετικά αργά. Βέβαια, υπήρχε πιο πριν η πανευρωπαϊκή εκστρατεία στην οποία θα μπορούσαμε να σημειώσουμε τα εξής προβλήματα: Την ανάγκη να υπήρχαν «τοπικές ρυθμίσεις» πέρα από την μετάφραση, όπως και η μάλλον λάθος αντιμετώπιση του καπνιστή. Η διαφήμιση παρουσιάζε το κάπνισμα ως μια γελοία δραστηριότητα και συνακολούθως τον καπνιστή. Ο σκοπός δεν είναι να γελοιοποιηθεί ο καπνιστής. Ο σκοπός είναι να σταματήσει (ελλατώσει έστω) το κάπνισμα οφελώντας τον ίδιο, την τσέπη του και τους γύρω του.

2) Δεν γνωρίζω, ποιά είναι η στάση της όποιας κυβέρνησης ως προς την φορολογία των προϊόντων καπνού ή και στην ενθάρρυνση-ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας. Ολοκληρωμένη πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, εάν από την μία απαγορεύεται το κάνισμα, αλλά από την άλλη υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση των εσόδων από την φορολογία των προϊόντων καπνού ή γίνονται αγώνες για τα δίκαια του καπνοκαλλιεργητή. Είναι σαν με την μία πόρτα να απαγορεύεται το κάπνισμα και με την άλλη να ενθαρρύνεται. Η φορολογία στον καπνό θα έπρεπε να απευθύνεται αποκλειστικά σε θέματα δηόσιας υγείας, ενώ στήριξη του καπνοκαλλιεργητή θα σήμαινε την ανάληψη όλων εκείνων των δράσεων, που θα τού επιτρέψουν να αλλάξει τις καλλιέργειές του.

3) Δυστυχώς, ενώ η εκστρατεία άρχισε σχετικά αργά, αντιθέτως άρχισε νωρίς η διαδικασία υπονόμευσής του ανάμεσα στους πολίτες. Δεν αναφέρομαι τόσο στα «δύσκολα θα εφαρμοστεί εδω, δεν είμαστε Γερμανία», που θα έχουμε ακούσει οι περισσότεροι σε παρέες, αλλά σε δηλώσεις επωνύμων, οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και γνωμηγέτες. Άλλοι βλέπουν στο κάπνισα μια παράδοση, ένα τελετουργικό, άλλοι φαντασιωνονται τα φοιτητικά τους χρόνια και συνδέουν το κάπνισμα με μια νεότητα, μια ορμητικότητα, μια κατάφαση ζωής μέσω του σχήματος «εγώ δεν φοβάμαι ότι θα πάθω τίποτα με το τσιγάρο».

4) Τελικά δεν θα υπάρχουν καπνιστήρια στους χώρους εργασίας. Στο κάτω κάτω, γιατί θα έπρεπε να υπάρχουν; Γιατί να μην υπάρχουν και αίθουσες mini golf ή ό,τι άλλο; Οι καπνιστές είναι ειδική κατηγορία εργαζομένων; (Αυτά κτο τα είχα διαβάσει σε κάποιο περιοδικό)

5) Οι καπνιστές διαμαρτύρονται ότι καταπατείται ένα τους «δικαίωμα» και πως στο κάτω-κάτω, πέρα από το «δικαίωμά» τους να καπνίζουν, έχουν δικαίωμα στο να διαθέτουν την ζωή τους και να την διακινδυνεύουν, όπως θέλουν. Παρουσιάζουν την απαγόρευση του καπνίσματος ως στέρηση ελευθεριών. Δεν έχω δει πουθενά να γράφεται ότι υπάρχει «δικαίωμα καπνίσματος». Ας θεωρήσουμε, όμως, ότι υπάρχει. Μπορεί οι καπνιστές να έχουν δικαίωμα στο κάπνισμα, δεν έχουν, όμως, οι μη-καπνιστές την υποχρέωση να ανέχονται τον καπνό και να διακινδυνεύουν την υγεία τους εξαιτίας αυτού. Οι καπνιστές επικαλούνται τις  ελευθερίες  και τα  δικαιώματά  τους, όταν ποτέ δεν σεβάστηκαν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των μη-καπνιστών. Στην συνύπαρξη καπνιστών και μη-καπνιστών είναι ορθότερο να ιεραρχήσουμε ψηλότερα τις ελευθερίες των δευτέρων σχετικά με το θέμα. Ο λόγος είναι απλός: η ελευθερία στην ύπαρξη ενός περιβάλλοντος χωρίς καπνό δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους, η ελευθερία στο κάπνισμα έχει. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και στους χώρους, όπου (θα) επιτρέπεται το κάπνισμα, καλό θα ήταν να έσβηναν τα προϊόντα καπνού τους, εάν -έστω και-ένας το ζητούσε.

6) Οι καπνιστές θα έπρεπε να πληρώνουν επιπλέον διπλό επασφάλιστρο σε σχέση με τους μη καπνιστές. Το πρώτο θα αφορούσε τους ιδιους, καθώς επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία τους, ενώ το δεύτερο τους μη-καπνιστές, των οποίων η υγεία επιβαρύνεται από τις δράσεις των καπνιστών. Στο κάτω κάτω δεν μπορούν να επικαλούνται δικαιώματα και ελευθερίες, επιλογές και από την άλλη να βάζουν τους άλλους να επωμίζονται το κόστος των επιλογών τους.

7) Τραγικό, τραγικότερο, τραγικότατο. Ο κλασσικός Ελληναράς δηλώνει ότι θα συνεχίσει να καπνίζει και φαντασιώνεται εαυτόν σαν να ήταν ο Κολοκοτρώνης, που αντιστέκεται στην αυθαιρεσία του κατακτητή. Από την άλλη παρατηρούμε υποσελίδες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπου -ομοίως- κηρύσσεται η  «επανάσταση» απέναντι στον νέο νομο και -σημαντικότερο όλων- η αδιαφορία στον συμπολίτη και στην υγεία του. Τελικά δεν έχει σημασία η ηλικία, η γνώση της τεχνολογίας κλπ. Ο Ελληναράς μπορεί να υπάρξει σε οποιεσδήποτε ηλικίες. Άρα και στις νεότερες, όπου αυτές κατά τεκμήριο κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών.

8 ) Δυσκολότερο όλων είναι να αλλάξει η γενικότερη νοοτροπία και να θεωρηθεί λογικότερο πώς η ανάγκη των μη-καπνιστών για άκαπνο περιβάλλον είναι σημαντικότερη από την ανάκη των καπνιστών για νικοτίνη. Σε κοινωνικό επίπεδο, πολύ φοβάμαι, ότι τα μέτρα θα ισχύσουν μόνο υπέρ παρεών, που αποτελούνται αποκλειστικά από μη-καπνιστές. «Κάτι είναι και αυτό» θα πείτε. Θα το έχετε παρατηρήσει, όμως, φαντάζομαι: Όταν βγαίνει μια μικτή παρέα (καπνιστές και μη) κάθονται στα τραπέζια καπνιζόντων, όχι σε αυτά των μη με τους καπνιστές να κάνουν υπομονή μέχρι να βρεθούν στις κατάλληλες περιστάσεις για να ανάψουν το τσιγάρο τους.

Advertisements

2 responses »

 1. Ο/Η georgeadams λέει:

  4) Τελικά δεν θα υπάρχουν καπνιστήρια στους χώρους εργασίας. Στο κάτω κάτω, γιατί θα έπρεπε να υπάρχουν; Γιατί να μην υπάρχουν και αίθουσες mini golf ή ό,τι άλλο; Οι καπνιστές είναι ειδική κατηγορία εργαζομένων; (Αυτά κτο τα είχα διαβάσει σε κάποιο περιοδικό)

  Πολύ σωστά! Γιατί ο συνάδελφός μου που καπνίζει να κάνει διάλειμμα για τσιγάρο κάθε μισή ώρα κι εγώ που δεν καπνίζω να πρέπει, όχι μόνο να συνεχίσω να δουλεύω χωρίς διάλειμμα, αλλά να καλύψω και τη δική του δουλειά (τηλέφωνα κλπ) όσο αυτός λείπει;

  • Ο/Η Ντροπαλός λέει:

   Η ανθυγιεινή και παχυντική λύση, είναι κάθε που πάει για τσιγάρο, να πηγαίνεις να τρως κάτι.
   Αμφιβάλλω, εάν θα μπορούσες να το κάνεις και να ήθελες. Αντιθέτως, η ανάγκη για διάλειμμα για τσιγάρο είναι πάντα δικαιολογημένη από την διεύθυνση υποθέτω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s