Η νέα σχολική γραμματική συνεχίζει και θεωρεί ορθή την ελαστικότητα του τόνου. Αυτά για αρχή. Εάν το μπορέσουμε θα γράψουμε ειδικότερα πάνω σε αυτό σε προσεχή δημοσίευση.

Πέραν αυτών, όμως, αξίζει να σημειώσουμε ότι η νέα γραμματική επανεπιβεβαιώνει:

α) την τοποθέτηση τόνου αριστερά της αρχικής συλλαβής, εάν αυτή τονίζεται και ταυτόχρονα αρχίζει με κεφαλαίο πχ: «η Άννα και η Όλγα» ή » Άνεμος δυνατός φύσηξε από τα βουνά κλπ» και όχι Αννα, Ολγα κλπ, που διαβάζουμε στις περισσότερες εφημερίδες.

β) την τοποθέτηση τόνου στα ερωτηματικά «τί, πώς, πού», είτε στην περίπτωση άμεσων είτε στην περίπτωση πλάγιων ερωτήσεων: «τί κάνεις;», αλλά και «με ρώτησε, τί κάνω». Ούτε: «τι κάνεις;», ούτε «με ρώτησε, τι κάνω»

γ) τόνος επίσης μπαίνει στους αδύνατους τύπους των αντωνυμιών για να μην μπερδευθούν ως εγκλιτικές. «Η μητέρα μού έστειλε»= Η μητέρα έστειλε σε εμένα», ενώ «Η μητέρα μου έστειλε»= Η δική μου μητέρα έστειλε», ο τόνος είναι απαραίτητος για την διάκριση και δεν έχει εξαφανισθεί, όπως πολλές φορές μας κάνει ο αυτόματος διορθωτής του υπολογιστή μας. Προσωπικά θα προτιμουσα όλες οι περιπτώσεις «εμμέσου αντικειμένου» (καταχρηστικά «δοτικής») να τονίζονταν, δηλαδή όχι μόνο «Ο πατέρας τού έγραψε» (έγραψε σε αυτόν), αλλά πχ και «Γράψε μού, τί κάνεις» (γράψε σε μένα, τί κάνεις).

Με λίγα λόγια μπορεί τόνο να παίρνουν, κατά κύριο λόγο, οι λέξεις με δύο συλλαβές και πάνω, που είναι μικρογράμματες, αλλά το διαζευκτικό ¨ή» δεν είναι η μόνη μονοσύλλαβη λέξη, που δέχεται τόνο.

Τέλος, στα πάθη φωνημάτων βλέπουμε ότι διατηρείται ο χωριστός χαρακτήρας των λέξεων: θα έρθει -> θα ‘ρθει δίνει το παράδειγμα και όχι θάρθει ή θαρθεί.

Σχετικά

Advertisements

5 responses »

 1. Ο/Η An-Lu λέει:

  Η παρά/απάλειψη του τόνου στις περιπτώσεις που ανέφερες οφείλεται κυρίως σε πνευματική τεμπελιά κατά την ταπεινή μου άποψη…

 2. Ο/Η Ντροπαλός λέει:

  Καλημέρα,
  Μπορεί να οφείλεται στο ότι παρανενοημένοι κανόνες εισήχθησαν στα προγράμματα ορθογραφικού ελέγχου των υπολογιστών μεταξύ άλλων.

 3. Ο/Η spizaetos λέει:

  Πω πω, αγνοούσα αυτούς τους κανόνες.

  Οι εφημερίδες έχουν ξεχάσει και την γραμματική και την ορθογραφία….

  Όσο για τους νέους, έχουν ξεχάσει τους τόνους στην καλύτερη περίπτωση…..

 4. Ο/Η Γεω Μαυ λέει:

  Γνώριζα πως τo «τι» δεν παίρνει ποτέ τόνο.
  Βάζουμε τόνο στο πού και στο πώς για να τα ξεχωρίσουμε από το που και από το πως.
  Όμως, το «τι» έχει πάντα την ίδια σημασία και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια διάκριση. Για αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπει τόνος.
  Τόσο η Γραμματική του Τριανταφυλλίδη που μοιράζεται στα ελληνικά σχολεία όσο και το λεξικό Νέας Ελληνικής του Μπαμπινιώτη έχουν το «τι» πάντα άτονο και ποτέ τονισμένο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s