Όταν -σε διάφορες παρέες- πιάνουμε το θέμα της ανακύκλωσης είναι πολλοί, που θα σημειώσουν μελαγχολικά-κυνικά είτε την έλλειψη των μπλε κάδων (ή σχετικών συστημάτων απόθεσης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων), είτε ότι τις περισσότερες φορές δεν γίνεται καμία ανακύκλωση, αλλά το απορριματοφόρο απλώς αδειάζει στον κάδο του, τόσο από τον μπλε, όσο και από τον άλλο κάδο. Έτσι, η ανακύκλωση είναι «μάταιη», ή είναι απόδειξη ότι είμαστε βαλκανικό Κράτος κλπ.

Αυτό συμβαίνει διότι:

1) Πιθανόν οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων είναι αμελείς ή υπάρχουν αμελείς υπάλληλοι κλπ.

2) Κάποιοι πολίτες είναι αμελείς. «Ας φύγει το σκουπίδι από το σπίτι μου και ας πάει σε όποιον κάδο θέλει». Έτσι ορισμένοι πετούν τα μη-ανακυκλώσιμα απορρίμματα στον κάδο ανακυκλωσίμων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα περισυλλέξει το φορτηγό της ανακύκλωσης, αλλά το κανονικό απορριμματοφόρο. Φυσικά, οι πολίτες αυτοί δεν νοιώθουν αμελείς: Οι άλλοι δεν ανακυκλώνουν, το Κράτος είναι βαλκανικό.

3) Τα κέντρα ανακύκλωσης δεν είναι ακόμα τόσο αναπτυγμένα, ώστε να μπορούν να διαχειρισθούν τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ειδικά για το «3», οι περισσότεροι αντιδρούν ως εξής: «Άλλη μια απόδειξη ότι ανακυκλώνουμε τσάμπα. Μας παροτρύνουν, αντί να έχουν έτοιμα κέντρα ανακύκλωσης». Και ακολουθεί η γνωστή ιερεμιάζουσα επωδός: «οι άλλοι φταίνε, το Κράτος φταίει κλπ».

Όμως, προσωπικά νομίζω ότι η προσέγγιση της ΚτΠ και της Πολιτείας να ενθαρρύνουν τον κόσμο στην ανακύκλωση, έστω και εάν τα κέντρα διαλογής είναι ελλιπή, ενδεχομένως και ανύπαρκτα, με τα γνωστά αποτελέσματα, είναι προτιμότερη από αυτήν που θεωρεί λογικό ότι ανακυκλώνουμε, εφ’ όσον υπάρχουν τα κέντρα σε πλήρη ανάπτυξη και δυναμισμό.

Σκεφτείτε το: Με την παρούσα προσέγγιση ο κόσμος μαθαίνει την ανακύκλωση, σταδιακά ακόμα και οι αμελείς ή οι αδιάφοροι θα αλλάξουν και θα υιοθετήσουν την νέα συμπεριφορά. Νομίζω ότι όλοι μας θα δυσκολευτήκαμε στην αρχή να κάνουμε διαχωρισμό, όσο και να μιλούσαμε θεωρητικά υπέρ της ανακύκλωσης. Σιγά σιγά το μάθαμε και έγινε εγγενής μας συμπεριφορά. Λογικώς σκεπτόμενοι σε κάποια στιγμή σχεδόν το 100% των πολιτών θα ανακυκλώνουν και θα υπάρχει σχεδόν 100% ανάπτυξη των κέντρων διαλογής κλπ.

Αντιθέτως, μια προσέγγιση του τύπου «έχω έτοιμα κέντρα διαλογής και μετά ‘διδάσκω’ την ανακύκλωση» θα ήταν προβληματική, χρονοβορά κλπ, αφού οι πολίτες θα έπρεπε να ‘διδαχθούν’ την ανακύκλωση εκ του μηδενός, ενώ παράλληλα θα απαξιώνονταν (τεχνολογικά κλπ) τα κέντρα διαλογής κλπ.

Αφορμή

Advertisements

One response »

  1. Ο/Η vivliolatreia λέει:

    Συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Μένω σε ένα προάστιο του Βόλου (δεν μου αρέσει η λέξη χωριό, πρώτον, και δεύτερον σχεδόν έχουμε ενωθεί με τον Βόλο, ένας λόφος μας χωρίζει). Εδώ δεν έχουμε μπλέ κάδους και καμία προσπάθεια για ανακύκλωση δεν γίνεται. Γι’ αυτό το λόγο και εγώ μεταφέρω τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια σε κάδους του Βόλου.
    Το έχω κάνει και εγώ θέμα σε τοπικό ραδιόφωνο κατά πόσο, αλήθεια ανακυκλώνονται τα σκουπίδια μας. Αλλά απαντώ μόνη μου στον εαυτό μου, πως και να μην γίνεται 100% είμαι ευχαριστημένη με τον εαυτό μου που προσπαθώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s