Η τελετή απονομής ενός τίτλου σπουδών αποτελεί μια διαβατήρια τελετουργία. Ένα τυπικό, που δείχνει ότι η κοινωνία αναγνωρίζει το υποκείμενο της τελετουργίας στον νέο του ρόλο, πιστοποιεί την νέα φάση της ζωής του και σηματοδοτεί την νέα βάση και αφετηρία της ζωής του.

Πρόσφατα παραβρέθηκα στην «ορκομωσία» μίας φίλης, μάλλον καλύτερα στην επίσημη διαβεβαίωση. Φυσικά χάρηκα και συγκινήθηκα, όχι τόσο για την τελετή, αλλά για την ίδια την φίλη, που είδε ένας στόχος της να γίνεται πραγματικότητα. Εδώ που τα λέμε, πώς να συγκινηθώ, όταν όλο το περιβάλλον της τελετής δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο, αφού:

 1.  Προσεγγίζοντας τον χώρο της τελετής, στον περιβάλλοντα του κτηρίου, που θα γινόταν η τελετή, χώρο, πλανόδιοι πωλητές είχαν απλώσει την πραμάτεια τους.  «Πρακτικό», σκέφτηκα, «οι κυρίες θα μπορούν να συμπληρώσουν την εμφάνισή τους με μια ‘επώνυμη’ τσάντα, ή κάποιο φουλάρι και ίσως κάποιο κόσμημα.»
 2. Μέσα στον χώρο υπήρχε πληθώρα συγγενών και φίλων. Είναι όντως άναρχο, αλλά έχει και την γοητεία του. Εξάλλου εδώ υποτίθεται ότι οι κοινωνικοί δεσμοί είναι ισχυρότεροι, ή εάν θέλετε από την άλλη βασιλεύει η υποκρισία. Η έβδομη θεία της ξαδέρφης της νονάς του παππού, που ποτέ δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για το εάν ζει ο γνωστός της ή πεθαίνει θα σπεύσει στην ορκομωσία (ή στον γάμο) για να «ξεμπλέξει» με τις κοινωνικές υποχρεώσεις.
 3. Πέρα από την αταξία, λόγω της πληθώρας παρευρισκομένων, που δεν είχαν, πού να κάτσουν, το χάος επέτεινε και η πληθώρα των φωτογράφων.  Υπήρχαν στιγμές όπου έβλεπα περισσότερο την κορυφή της κεφαλής των φωτογράφων (αυτός είναι καραφλός, αυτός έχει δεξιόστροφη φύτρα, ο άλλος πρέπει να είναι βαψομαλλιάς), παρά αυτούς που φωτογραφίζαν και που ήταν το επίκεντρο της τελετής.  Σκέφτηκα ότι η κατάσταση βρισκόταν στο όριο να ορίσουν οι φωτογράφοι την σκηνοθεσία της τελετής. Να υποθέσουμε για τους κυρίους, που ορκίζονταν αστραφτερό χαμόγελο αυτοπεποίθησης και hand-waving προς τα πλήθη, ενώ για τις κυρίες χαμόγελο αυτοποεποίθησης και γοητείας σε στάση τριών τετάρτων με προτεταμένο το ένα πόδι για να φανεί και το σχέδιο από την ψηλοτάκουνη γόβα; 

Προφανώς δεν θα προτιμούσα μια αποστειρωμένη τελετή και εάν ενίοτε με γοητεύουν τελετές ξένων πανεπιστημίων αφ’ ενός σημειώνω τόσο την γοητεία του «εξωτικού», αφ’ ετέρου προσπαθώ να σκεφτώ όλα τα συμπαρομαρτούντα, που οδηγούν σε ορισμένες συμβολικές επιλογές, π.χ τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι στην ουσία δημιουργήματα της σύγχρονης εποχής, συνεπώς δεν μπορούμε να απαιτούμε τελετουργίες ανάλογες με ξένων πανεπιστημίων, των οποίων η ιστορία είναι συνυφασμένη με θρησκευτικούς χώρους και επιλέγουν σχετικούς συμβολισμούς. Πρέπει να υπάρχουν άλλοι σχετικοί συμβολισμοί με την υπάρχουσα πραγματικότητα και ιστορία.

Επίσης, δεν θα ήταν προτιμότερο να υπήρχαν διαπιστευμένοι φωτογράφοι, ή εάν ισχύει αυτό λιγότεροι τέτοιοι; Δύο θα ήταν υπεραρκετοί.  Θα μπορούσε να υπάρχει και μία βιντεοκάμερα, για όσους θα ήθελαν το βίντεο.

Λιγότεροι φωτογράφοι θα σήμαιναν περισσότερη τάξη, ακόμα και λιγότερο κόπο για τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι έχουν να τρέχουν από φωτογραφείο σε φωτογραφείο για να διαλέξουν. Θα μπορούσαν να υπάρχουν και λιγότερες φωτογραφίες ανά άτομο (τέσσερις το μέγιστο θα έλεγα) και η αγορά και η διάθεσή τους να συνδεόταν με κάποιον τρόπο με τον εκπαιδευτικό φορέα, ώστε ο τελευταίος να είχε κάποια έσοδα (πχ αντί να τρέχει ο ενδιαφερόμενος στα φωτογραφεία, να κάνει αίτηση στον εκπαιδευτικό φορέα να λάβει τις φωτογραφίες και να τις λαμβάνει πληρώνοντας το κόστος τους συν ένα τέλος εξυπηρέτησης)

Αφορμή

Advertisements

2 responses »

 1. Ο/Η Flareman λέει:

  Το έχω ξαναπεί, η ορκομωσία είναι παράξενη υπόθεση. Εντάξει, ίσως σε εμάς μετά από 6 χρόνια (και βάλε αρκετές φορές) να σκέφτεσαι «τρίχες, τι να μου πει η τελετή», άσε που σχεδόν όλοι νιώθουν γιατροί από τις αρχές/μέσα του έκτου έτους… αλλά τελικά, τη στιγμή που δίνεις τον όρκο και ακούς τις χαζομαρούλες των κεφαλών του τμήματος και του Ιδρύματος νιώθεις μια συγκίνηση. Κακά τα ψέμματα, είναι το επισφράγισμα των κόπων σου, και μην ξεχνάμε και τη χαρά της οικογενείας – μεγάλη υπόθεση:)

  Thanks για το trackback:D

 2. Ο/Η Ντροπαλός λέει:

  Καλημέρα,
  Φυσικά και έχει και την σημασία της και ναι είναι και συγκινητική. Απλώς το χάος αφαιρεί κάπως από την μαγεία. Και εάν μπορώ να δικαιολογήσω συγγενείς και φίλους, η πληθώρα των φωτογράφων, που σχεδόν αποκρύπτουν την τελετή αφαιρούν πολύ από την μαγεία.
  Συγχαρητήρια για το πτυχίο 😀

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s