του ανταποκριτή μας.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην Αθηλεξανδρούρτη το τρίτο συνέδριο γνωσιακής-πληροφοριακής και βιολογικής τεχνολογίας. Η, ανά διετία περιοδική αυτή έκθεση, συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των επιστημόνων στον χώρο, όπως επίσης και βιομηχανίες με το βλέμμα στραμμένο στην τεχνολογία, που επενδύουν σε σχετικούς τομείς.

Να υπενθυμίσουμε ότι το θεωρητικό πρότυπο μιας μηχανής ολογραφικής αναπαράστασης ονείρων είχε διατυπωθεί παλαιότερα, για να ακολουθήσει μία πρακτική εφαρμογή του προτύπου. Τώρα, όλοι αναμένουμε την βιομηχανική της παραγωγή (αναμένεται σε 17 μήνες περίπου).

Στην φετινή έκθεση αυτό, που συγκέντρωσε τα βλέμματα όλων ήταν το χάπι της ανάγνωσης, που παρουσιάσθηκε από μια μικτή ομάδα νευρολόγων, γλωσσολόγων, γνωσιακών και ψυχολόγων, όπου μάλιστα συμμετέχουν και ερευνητές από την χώρα μας. Στο πειραματικό πρότυπο που παρουσιάσθηκε μοιράσθηκε, είχε συμπεριληφθεί ένα παιδικό παραμύθι 397 περίπου λέξεων (Η Πριγκήπισσα Τεχνοδάκτυλη και ο Διαστημοπλοιότης Πλάουκ-Σβαά). Το πρότυπο ήταν ένα χάπι-καραμέλα, στο οποίο είχε συμπεριληφθεί το παραμύθι.  Οι τυχεροί, που το δοκιμάσαμε «διαβάσαμε», «συναισθανθήκαμε» απ’ ευθείας το παραμύθι στον νου μας. Η ερευνητική ομάδα, είπε ότι στόχος της είναι την επόμενη τετραετία να έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν χάπι με χωρητικότητα 17.000 λέξεων, όπως και να υπάρχει σε περισσότερες γεύσεις, καθώς τώρα υπάρχει μόνο σε φράουλα και καρπούζι.

Η εφεύρεση αυτή πρόκειται να φέρει την επανάσταση, αλλάζοντας τελείως τα δεδομένα με τα οποία χειριζόμαστε την γνώση, την ανάγνωση, την πληροφορία και την απόλαυση αυτών. 

Μικτές αντιδράσεις από τον πνευματικό κόσμο

Ανάμικτα ήταν τα συναισθήματα από τον πνευματικό κόσμο της χώρας, αλλά και από τους βιβλιοπώλες. Οι τελευταίοι φοβούνται ότι στο τέλος τα βιβλία θα πωλούνται από τα φαρμακεία και συντονίζουν τις ενέργειές τους, ώστε να αποτραπεί αυτό. Ήδη έχουν συναντηθεί με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος έδειξε κατανόηση στα αιτήματά τους, -εάν και δεν δεσμεύθηκε- και έχουν κανονίσει συναντήσεις με τους Υπουργούς Παιδείας, Εμπορίου, αλλά και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

O Χαρτίων Μπαταρίας, καθηγητής υπερμετασύγχρονης λογοτεχνίας είναι σκεπτικός.  «Η ευκολία «κατάποσης» τίτλων, θα αμβλύνει το κριτήριο της επιλογής. Πέραν αυτού πρέπει να βρούμε και τα όρια του άπειρου εγκεφάλου. Όπως ένας κύκλος είναι ένα πεπερασμένο σχήμα, αποτελούμενο από άπειρα σημεία, έτσι και ο εγκέφαλός μας» δηλώνει.

Ο Φιλοπάπυρος Ακτινογράμματος, μέλος της Ακαδημίας και γνωστός λογοτέχνης (τελευταίο του βιβλίο Οι μετακβαντικές τριανταφυλλιές ψυθιρίζουν δέσμες δεδομένων) δήλωσε ότι ένας νέος κόσμος ανοίγεται. Η γνώση θα γίνει κτήμα όλων, για αυτό εφιστά την προσοχή να μην υπάρξουν ολιγοπωλιακές πρακτικές αλλά και να υπάρξουν προγράμματα βασικής εκπαίδευσης – όταν παραχθεί το χάπι αυτό βιομηχανικά και φτάσει στην χώρα μας. «Όσο και να παραμένει κάποιος ρομαντικός να θέλει να πιάσει την συσκευή ανάγνωσης στα χέρια του, να αρχίσει να νοιώθει τον γλυκό βόμβο του ανεμιστήρα και την θέρμη στα χέρια από την χρήση, δεν μπορούμε να παρεμποδίσουμε την πρόοδο», συμπλήρωσε.

Δείτε:

εδώ

εδώ

και εδώ.

Advertisements

One response »

  1. Ο/Η Penelope λέει:

    Είδες λοιπόν δεν είχα άδικο .. ζήλεψε ο George από εμένα και το πήρε και το έδειξε στη βουλή! Καλά χάθηκε να το βάλει στο μπλογκ του και αυτός πολύ ΄’πασε’ τσ.. τσσσ 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s