Με αφορμή την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου ας εκφράσω μερικές απορίες μου για την λογική. Είναι απλές απορίες και δεν νομίζω να είναι καν του επιπέδου της λογικής, που διδασκόταν ή διδάσκεται στα σχολεία σήμερα.

1) Το αληθές και το ψευδές έχουν σχέση με το σε ποιά σύνολα ανήκουν οι προς εξέταση έννοιες; Σκέφτομαι το ακόλουθο παράδειγμα:

Όλοι οι άνθρωποι είναι θνητοί. (Α)

Ο Σωκράτης είναι θνητός. (Α)

Συνεπώς ο Σωκράτης είναι άνθρωπος. ( ; )

Η αυθόρμητη αντίδραση είναι να πούμε ότι είναι αληθές. Όμως, εάν το σκεφτούμε καλύτερα, ίσως και να μην είναι. Ενδεχομένως ο συγκεκριμένος Σωκράτης να μην ανήκει στο σύνολο των ανθρώπων, αλλά σίγουρα να ανήκει στο σύνολο των θνητών όντων να είναι π.χ ένα γαϊδουράκι.

2) Το αληθές και το ψευδές έχουν σχέση με τον πραγματικό κόσμο ή με τον κόσμο που δομούν οι προτάσεις; π.χ

Τα άλογα μιλάνε (Α)

Ο Ψαρρής είναι άλογο (Α).

Συνεπώς ο Ψαρρής μιλά. Στον κόσμο μας δεν συμβαίνει αυτό, αλλά στο στενό πλαίσιο του παραδείγματος το συμπέρασμα οφείλει να είναι αληθές.

Εάν διαθέτετε τις γνώσεις και μπορείτε να με διαφωτίσετε, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο, που θα μού διαθέσετε με τα σχόλιά σας

Σχόλια για το βιβλίο προσεχώς.

Advertisements

4 responses »

 1. Ο/Η adamo λέει:

  Για τις ανάγκες του post και μόνο (γιατί ακόμα και για αυτά που γράφεις μπορούν να βρεθούν Λογικοί που θα γράφουν σεντόνια):

  Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα τυπικό αξιωματικό σύστημα στο οποίο υπάρχουν προτάσεις την αλήθεια των οποίων την παίρνεις δεδομένη και δεν την εξετάζεις.

  Στο ίδιο αυτό σύστημα πρέπει να έχεις τρόπο να εκφραστούν αυτές οι προτάσεις χωρίς αμφισημίες.

  Ξανά στο ίδιο σύστημα πρέπει να έχεις κανόνες παραγωγής έτσι ώστε να συνδυάζεις προτάσεις που ανήκουν στο σύστημα.

  Νομίζω αυτά βοηθάνε για να λύσεις τα (1) και (2)

 2. Ο/Η Ντροπαλός λέει:

  Καλημέρα,
  Ευχαριστώ για την απάντηση. Νομίζω ότι κάτι ψιλοκαταλαβαίνω, κυρίως την πρώτη θέση την σχετική με την αλήθεια. Ίσως και το δεύτερο από την άποψη ότι κάτι δεν μπορεί να είναι ταυτοχρόνως αληθές και ψευδές.

  Για την σύνδεση με τα σύνολα δεν μπορώ να διακρίνω την απάντηση, εάν και νομίζω ότι λογικά (καθημερινή χρήση, ε;-) )θα πρέπει να υπάρχει κάποια σύνδεση για την δόμηση προτάσεων κλπ.

 3. Ο/Η adamo λέει:

  Χονδροειδώς και πάλι:

  Ξέχνα τα σύνολα. Υπάρχουν μόνο αξιώματα (κανόνες) και άλλες προτάσεις οι οποίες προκύπτουν από συνδιασμούς των αξιωμάτων. Ακόμα και τα σύνολα ορίζονται από κάποιο κανόνα (απλά σου διαφεύγει να τον παίρνεις υπόψη σου τις περισσότερες φορές). Έτσι στο σύμπαν που ορίζεται στο ερώτημα (2) επειδή όλα τα άλογα μιλάνε, μιλάει και ο Ψαρής. Το (1) το έχεις ήδη απαντήσει μόνος σου.

  Για περισσότερα (και με την επιμέλεια που σε διακρίνει) Logic: A very short introduction. Νομίζω το έχει και στην «Πολιτεία».

 4. Ο/Η SakisK λέει:

  Η «φτωχική» επαφή μου με την προτασιακή λογική περιορίστηκε σε ένα μάθημα επιλογής στο πανεπιστήμιο όπου εξηγούνταν οι βασικές της αρχές με τη συνοδεία της Prolog. Ριξε μια ματα στο wikipedia εδω http://en.wikipedia.org/wiki/Prolog αν και το κείμενο δεν είναι γραμμένο με ιδιαίτερη σαφήνεια. Μπορεί όμως να σου δώσει μερικά resources πάνω στο αντικείμενο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s