Η αγγλική γλώσσα είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα στον κόσμο, σε σημείο μάλιστα που λέγεται ότι υπάρχει ανησυχία, σε αντιστοιχία με τους καθαρολόγους στην δική μας γλώσσα, για το μέλλον των αγγλικών. Η διάδοση μιας γλώσσας δεν είναι ποτέ μονόπλευρη, καθώς δέχεται και η ίδια επιρροές.
Γνώση, ή έστω αντίληψη, των αγγλικών δεν έχουμε μόνο μέσω του γραπτού λόγου, αλλά και μέσω του ήχου, καθώς ακούμε τραγούδια, σήριαλ, εκπομπές λόγου κλπ στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το διαδίκτυο κλπ. Έχουμε, δηλαδή, και ακουστική αντίληψη, αντίληψη προφοράς. Αυτό μας κάνει, νομίζω, να αντιμετωπίζουμε πολλές φορές με αρνητικό τρόπο προφορές, που δεν ανήκουν στον «θεμελιώδη κανόνα», δηλαδή πρωτίστως βρετανικές-αγγλικές, αμερικανοκαναδικές-αγγλικές, αυστραλιανές-αγγλικές και νεοζηλανδικές-αγγλικές. «Παραδόξως», δεν αντιμετωπίζουμε αρνητικά την ελληνική προφορά των αγγλικών, η οποία πρέπει να είναι από τις πλέον απομακρυσμένες και συνεπώς λανθασμένη. Βάζω εισαγωγικά στο παραδόξως, διότι η παραδοξότητα εξηγείται: οφείλεται στην συνήθεια και στο ότι όλοι μας λίγο πολύ μάθαμε την λανθασμένη προφορά.
Ας αναλογισθούμε προφορές αγγλικών, που μας προκαλούν γέλια, που μας κάνουν να σκεφτούμε «τι χάλια, που μιλάει». Σημιτικές προφορές, λατινογενείς προφορές, σλαβικές προφορές κλπ. Είναι λογικό να μην έχουν σωστή προφορά, καθώς στην ουσία αρθρώνουν φθόγγους των γλωσσών, που έχουν μάθει π.χ αραβικά, εβραϊκά, ισπανικά, γαλλικά, πολωνικά, ρωσσικά κλπ και όχι τους φθόγγους της αγγλικής. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με εμάς, αφού αρθρώνουμε στην ουσία φθόγγους της ελληνικής.
Υπάρχει και μια άλλη εξωαγγλική προφορά των αγγλικών, που αξίζει να σταθούμε. Είναι η προφορά των Γερμανών. Μάς ηχεί περίεργα, αλλά –πέρα από την εμπειρία ακρόασης των «κανονικών» αγγλικών- ας σκεφθούμε σε ποιό πλαίσιο ακούσαμε αυτή την προφορά. Μήπως ήταν σε κανένα έργο εποχής 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με τους Γερμανούς αξιωματικούς να μιλούν αγγλικά του τύπου «πγχοχώγχα γουγχούνι και ντείξζε μαζ, που έχειζ κγχύπμζει τουζ ζύντγχοφούζ ζου και ντα όμπλα!»;
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι εάν ακούσουμε έναν Γερμανό, έναν Σουηδό, έναν Νορβηγό κλπ να μιλούν αγγλικά θα τα προφέρουν σωστότερα από εμάς. Δεν ξέρω, εάν τα έχουν διδαχθεί σωστότερα από εμάς. Ούτε, εάν έχουν μεγαλύτερη η μικρότερη ποικιλία φθόγγων στην δική τους γλώσσα σε σχέση με την δική μας. Αυτό, που νομίζω είναι ότι το σύστημα αρθρώσεως των φθόγγων της γλώσσας τους είναι εγγύτερα στο αγγλικό σε σχέση με το δικό μας. Ενδεικτικά: το σύστημα προφοράς των ελληνικών απαιτεί να προφέρονται καθαρά όλα τα φωνήεντα. Αντιθέτως στα Αγγλικά προφέρεται το κύριο φωνήεν (πολλοί μάλιστα θα πουν το κύριο φωνήεν όχι της λέξης, αλλά της φράσης) και τα υπόλοιπα λίγο πολύ ισοπεδώνονται. Αυτό, όμως, συμβαίνει σε όλες σχεδόν (νομίζω) τις γερμανικές γλώσσες με αποτέλεσμα να έχουν πλεονέκτημα όταν μιλούν αγγλικά.
Πέρα από την προφορά, όμως, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη άνεση και στην χρήση της γλώσσας. Ακόμα και στις περιπτώσεις που θα κολλήσουν, ο χρόνος που θα δαπανήσουν για να ξεφύγουν από την κατάσταση αυτή είναι υποπολλαπλάσιος. Αυτό προφανώς εξηγείται αντίστοιχα ότι μοιράζονται το μεγαλύτερο μέρος της γραμματικής, του συντακτικού και του λεξιλογίου. Ακόμα και άστοχες επιλογές να κάνουν (πχ χρήση ψευδόφιλων λέξεων), πάλι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα στην ορθή διάδοση του μηνύματος από ομιλητές, των οποίων η γλώσσα δεν ανήκει στην οικογένεια των γερμανικών γλωσσών.
Τα σκεφτόμουν τα παραπάνω πρόσφατα ακούγοντας έναν φυσικό ομιλητή γερμανικών γλωσσών να μιλά αγγλικά. Η προφορά του αρκετά κοντά στις παραδεδεγμένες αγγλικές προφορές και φυσικά ξεκολλούσε εύκολα, όποτε παρουσιάζονταν προβλήματα. Η ικανότητα του τονιζόταν σε σχέση με τον Έλληνα ομιλητή, ο οποίος αντιστοίχως βρισκόταν σε υπερμειονεκτική θέση. Παλλινοστήσας από ό,τι κατάλαβα ο τελευταίος έμοιαζε να μιλά τα ελληνικά της επαρχίας του 1950-1970 με ξενική προφορά και αντιστοίχως τα αγγλικά με την ελληνική.
Πρόσφατα μάλιστα διάβασα και αυτό το ενδιαφέρον άρθρο, το οποίο αναφέρεται στην αντίστοιχη προβληματική.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s