Σε διάφορα εγχειρίδια διαχείρισης χρόνου, ακόμα και σε «πρακτικές συμβουλές» περί του θέματος στα «ανδρικά», συνήθως, περιοδικά δίνεται η εξής συμβουλή: Ιεράρχησε τις υποχρεώσεις και τις προτεραιότητές σου! Αυτό δεν είναι κάτι το εύκολο. Ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι ιεραρχούμε μόνο τις υποχρεώσεις, πάλι θα έχουμε αμφιβολία ότι κάναμε την σωστή ιεράρχηση.
Έστω, όμως, ότι με κάποιον τρόπο το επιτύχαμε. Η συνοδευτική συμβουλή είναι: σπάσε τις προτεραιότητες σε τρία μέρη:
Α: Επείγοντα. Διεκπεραιωσέ τα…χθες, δηλαδή ασχολήσου μαζί τους αμέσως.
Β: Μέσης σημαντικότητας. Καν’ τα όταν μπορέσεις, αφού δεν επείγουν.
Γ: Αμφισβητήσιμης σημαντικότητας: Πού είναι ο καταστροφέας εγράφων; το καλάθι των αχρήστων; το κουμπί διαγραφής του υπολογιστή; Εν συνόψει: Μην ασχοληθείς μαζί τους και χάνεις το χρόνο σου.
Ανάμεσα, όμως, στο Α και το Β και ανάλογα με το διακύβευμα και την ευθύνη υπάρχει και μια άλλη συμβουλή: Delegate! Ανάθεσε την εργασία σε κάποιον άλλον.
Ο προβληματισμός μου, φυσικά, είναι κατά πόσο είναι «δίκαιο» να φορτώνει κανείς την εργασία του (μέρος αυτής) σε άλλον για να εξοικονομήσει χρόνο, ιδίως εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο αναθέτων είναι πολύ πιθανόν να καρπωθεί όλα τα ηθικά και υλικά οφέλη από την ολοκλήρωση του έργου, χωρίς να μεταβιβάσει τα οφειλόμενα στον «υπεργολάβο».
Αφορμή

Advertisements

3 responses »

 1. Ο/Η adamo λέει:

  «Ο προβληματισμός μου, φυσικά, είναι κατά πόσο είναι “δίκαιο” να φορτώνει κανείς την εργασία του (μέρος αυτής) σε άλλον για να εξοικονομήσει χρόνο»

  Φαντάζομαι πως και σε εσένα μια εργασία φτάνει επειδή με κάποιο τρόπο σου ανατέθηκε. Στην ανάλυσή της μπορεί να διαπιστώσεις πως τμήμα της (ή όλη) μπορεί να γίνει από κάποιον άλλο.

  Συνήθως το delegation μπορεί να γίνει όταν υπάρχει ισχυρή ιεραρχία. Σε πιο flat καταστάσεις (π.χ. ελεύθερο επάγγελμα) δεν θα το έλεγα delegation, αλλά outsource.

  Από την άλλη οι περισσότερες συμβουλές αυτού του είδους δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα οικογένεια, ή όταν τον λαμβάνουν, τον αγγίζουν επιφανειακά.

 2. Ο/Η Ντροπαλός λέει:

  Προφανώς δεν εννοώ την περίπτωση, όπου κάποιος παραγγέλνει αυτοκίνητο σε μία αυτοκινητοβιομηχανία και η τελευταία αναθέτει την κατασκευή βιδών στο σχετικό εργοστάσιο, τα καθίσματα στο ανάλογο κλπ.
  Αναφέρομαι στην περίπτωση, όπου σε μία υπαλληλική σχέση ο Α αναθέτει στον Β και ο Β στους Γ, Δ κλπ και καρπώνεται και την δόξα. Συνεπώς, έχεις δίκιο για την έννοια της ιεραρχίας. Ο στρατός νομίζω είναι από τα χαρακτηριστικότερα μέρη delegation, όπου ο μεταβιβάζων τις ευθύνες του καρπώνεται την δόξα και τα οφέλη.
  Δεν έχεις άδικο. Οι συμβουλές αυτού του είδους νομίζουν ότι είσαι είτε εργαζόμενος, είτε οικογενειάρχης, ανάλογα ποιό βιβλίο θα αγοράσεις.
  Οπωσδήποτε χρειάζεται αυτοπειθαρχία, υπομονή και σε πολλές περιπτώσεις βοήθεια ειδικών.

 3. Ο/Η Charoulita λέει:

  …Το ηθικό κομμάτι του delegation νομίζω ότι ακουμπάει στην ηθική του κάθε άτομου που το ασκεί. Δηλαδή αν είσαι προϋστάμενος και αναθέσεις μία δουλειά στον υφιστάμενό σου και αναγνωρίσεις τη δουλειά του στον ίδιο και σε τρίτους που μπορεί να απευθύνεται ή να επηρεάζει αυτή η δουλειά…δεν το βρίσκω κακό. Αν όμως υπερφορτώνεις τον άλλο και δεν παρέχεις ούτε υποστήριξη ούτε αναγνώριση… δε γίνεται να είσαι και ο καλύτερος ούτε σαν προϊστάμενος ούτε σαν άνθρωπος.
  Από την άλλη μπορεί κάποιος να κάνει delegate σε κάποιον που δεν είναι άμεσα υφιστάμενός του και να καρπωθεί το συντονισμό και την επιτυχία του αποτελέσματος αντί για την υλοποίηση… ηθικό δεν είναι, οι συνάδελφοί σου δε θα σε αγαπάνε ιδιαίτερα (δε σε απασχολεί συνήθως για να είσαι ειλικρινής) αλλά το αφεντικό σου θα έχει το αποτέλεσμα που περίμενε, η δουλειά έγινε και το bonus σου δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το πάρεις… Στον αντίποδα θα μπορούσες να διαπραγματεύεσαι τις δουλειές σου ή τις προθεσμίες ή τη βοήθεια που θα μπορούσε να σου παρασχεθεί πριν συσσωρευτούν και σε πνίξουν. Αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό το Όχι;
  Το κατά πόσο ξεπουλάς ή όχι την ηθική σου …όπως και το δικαίωμά σου να έχεις προσωπική ζωή νομίζω ότι είναι μία πολύ προσωπική απόφαση και σίγουρα έχει το τίμημά της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s