Το απόσπασμα του βίντεο, που είδα, με την νοθεία και την χειραγώγηση της ψήφου των κυβερνητικών βουλευτών με ενόχλησε, έστω και εάν δεν ξέρω, πού έγκειται η νοθεία: Εάν, δηλαδή, όντως συνέβη, ή εάν πρόκειται για «πειραγμένο βίντεο». Όποια εκδοχή και να επιλέξουμε δείχνει ότι είτε η Κυβέρνηση, είτε η Αντιπολίτευση δεν παίζουν με τους κανόνες, ή εφευρίσκουν παρα-κανόνες, όταν αυτοί δεν τους βολεύουν. Μακάρι, λοιπόν, να μην συνέβη τίποτα από τα δύο.

Η οπτική, που γίνεται πάντως δεκτή από τους περισσότερους είναι αυτή της νοθείας ψήφου. Σε αυτούς, που ενδεχομένως να σχολιάσουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έδρασε αλτρουιστικά προς την δημοκρατία, αλλά με γνώμονα την επιθυμία του να πλήξει την Κυβέρνηση, να βελτιώσει την θέση του κλπ, έχω να απαντήσω ότι το πιθανότερο είναι το κάθε κόμμα να συμπεριφερόταν αναλόγως και πως πολλές φορές ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπίσουμε την δημοκρατία, δεν είναι τόσο οι δηλώσεις πίστης και οι θεωρητικές ρητορείες, αλλά η ίδια η επιδίωξη του εγωιστικού μας συμφέροντος. Ανάλογα παραδείγματα θα μπορούσαμε να συναντήσουμε και σε άλλους χώρους.
Η αντίδραση της ΝΔ, όπου επικαλέσθηκε την ιστορία με τα έγχρωμα ψηφοδέλτια μού φάνηκε σπασμωδική και παιδαριώδης. Μού θυμίζει το παιδάκι, που τού κάνει παρατήρηση ο πατέρας του και αντιδρά λέγοντας: «Ναι, αλλά και ο αδελφός μου το έκανε!».
Η νοθεία αυτή, εάν έγινε, όπως και εάν έγινε είναι αποτέλεσμα και απείρως ασήμαντη από την ευρύτερη νοθεία, από την οποία πάσχει η δημοκρατία μας. Διότι, κατά την γνώμη μου, η μετατροπή του πολιτευμάτός μας σε Πρωθυπουργοκεντρικό είναι αρκετά στρεβλωτική για την Δημοκρατία. Έχω την αίσθηση ότι επί βασιλευομένης ο Ανώτατος Άρχων ελεγχόταν περισσότερο από ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την τροποποίηση του Συντάγματος του 1986 και πέρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από ποιόν ελέγχεται; Από την Βουλή, δηλαδή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματός του, όπου επικρέμεται η Δαμόκλειος Σπάθη των διαγραφών και της πιθανής μη-επανεγγραφής των «απειθάρχων» στις εκλογικές λίστες; Μήπως ελέγχεται από τον γενικώς και νεφελώδως καλούμενο λαό; Οι αοριστίες επιτρέπουν αυθαιρεσίες. 
Η στρέβλωση επιτείνεται μάλιστα, καθώς πλέον θεωρούμε σχεδόν δεδομένο την κομματική πειθαρχία να υπερτερεί του Άρθρου 60 παράγραφος 1 του Συντάγματος (δικαίωμα γνώμης και ψήφου). Ενδεικτική είναι η συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, όπου το δικαίωμα της πολιτικής κριτικής κλπ γίνεται δεκτό με την διευκρίνηση ότι ο βουλευτής ανήκει σε συγκεκριμένη παράταξη. (Στο ιστολόγιο του κ. Τατούλη, απ’ όπου και πληροφορήθηκα για την συγκεκριμένη συνέντευξη, διαβάστε για το θέμα της κομματικής πειθαρχίας αλλού). 
Φυσικά, η κ. Υπουργός Εξωτεριών δεν είναι η μόνη, που εκφράζει τέτοιες απόψεις. Επιπλέον, υπάρχει η τάση να προσέχουμε αυτή την στρέβλωση και να εξαίρουμε την ανεξαρτησία γνώμης του βουλευτή, μόνο στην περίπτωση που το κόμμα, που υποστηρίζουμε, δεν βρίσκεται στην Κυβέρνηση.
Πολλοί γκρινιάζουν για τον εξαμερικανισμό της πολιτικής ζωής. Λοιπον, εάν άλλοι τον φοβούνται, εγώ τον προσδοκώ. Μού φαίνεται δημοκρατικότερο ένα σύστημα, όπου η κομματική πειθαρχία είναι άγνωστη, ο πρόεδρος του κόμματος άγνωστος και αυτός και όπου υπάρχει ανταγωνισμός εντός των κομμάτων για την επιλογή του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Υποθέτω ότι στις ΗΠΑ, η ελληνική πολιτική ζωή με την κομματική πειθαρχία, τα κόμματα με αρχηγούς (λες και μιλάμε για στρατιωτικό σχηματισμό ή κατασκήνωση στην καλύτερη περίπτωση), τα «δαχτυλίδια», τις «θεϊκές επικυρώσεις» κλπ θα εμφανίζεται στην καλύτερη των περιπτώσεων «ολίγο περίεργη».
Κλείνοντας, να υπενθυμίσω ότι οι γενικές εκλογές γίνονται για την ανάδειξη βουλευτών και την συγκρότηση Βουλής και όχι για την εκλογή Πρωθυπουργού, όπως πολλοί θεωρούν και πολλά ΜΜΕ γράφουν. Η αντίληψη ότι εκλέγουμε Πρωθυπουργό, οδηγεί στην εκλογή «δημοψηφισματικού» με απόλυτη εξουσία Πρωθυπουργού. Εάν επιθυμούμε κάτι τέτοιο, ας αναθεωρήσουμε το Σύνταγμά μας, αντί να προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μέσα στην αντιφατικότητα και ας αντικαταστήσουμε την Βουλή με το ολιγομελέστερο (οικονομικότερο συνεπώς) και συμβουλευτικό Πανελλήνιον.
Ανακάλυψα σήμερα 23/9/2008 αυτό το ενδιαφέρον άρθρο, που έχει συνάφεια με τους προβληματιαμούς μου.
Advertisements

One response »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s