Εάν κατάλαβα καλά βλέποντας τις ειδήσεις του ΣΚΑΙ κάποια ακτοπλοϊκή εταιρία πάγωσε, μείωσε τις τιμές και οι ανταγωνιστές της ζητούν από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να εξαιρεθούν από την είσπραξη φόρων υπέρ τρίτων, διότι αλλιώς έχουν συγκριτικά υψηλότερους ναύλους και θα κινδυνεύσουν από τον ανταγωνιστή.
Καθώς όμως, η λογική μού λέει ότι στην όποια εξαίρεση θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η ακτοπλοϊκή εταιρία με το πάγωμα-εκπτώσεις, το οποίο θα σήμαινε ότι πάλι θα είχε χαμηλότερες τιμές, νομίζω ότι το βαθύτερο σκεπτικό είναι να μην γίνει αυτή η μείωση.
Γιατί μού ακούγονται παράλογα όλα αυτά;
Μού θυμίζει τον παραλογισμό των δήθεν εκπτώσεων. Αντί ο καταστηματάρχης να ρίχνει τις τιμές του για να προσελκύσει πελάτες τον αναγκάζουμε να έχει εκπτώσεις σε συγεκριμένη περίοδο, ώστε να μην κινδυνεύσει το διπλανό κατάστημα. Κέρδος για τον καταναλωτή ουσιαστικά μηδενικό.

Advertisements

2 responses »

  1. Ο/Η agorafoviagr λέει:

    Φίλε μου Ντροπαλέ, γενικά θα μιλήσω, με βάση τα λίγα οικονομικά που θυμάμαι όταν σπούδαζα. Η ελεύθερη αγορά που θα στηρίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτηση, όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ήτανε κάτι που το γνώριζαν και οι υποστηρικτές της. Έτσι σήμερα βλέπουμε καταστάσεις που έχουν αποτελέσει εδώ και δεκαετίες αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των οικονομολόγων. Προσωπικά δε βλέπω μια ελεύθερη αγορά, αλλά μία κατευθυνόμενη αγορά…..
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

  2. Ο/Η agorafoviagr λέει:

    Τώρα είδα την παράληψη που έκανα στο άρθρο μου. Το ότι η ελεύθερη αγορά από μόνη της δε μπορεί να ισορροπήσει στη διαμόρφωση των τιμών των αγαθών, με βάση το νόμο της προσφοράς και ζήτησης το γνώριζαν ακόμα και οι υποστηρικτές της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s