Δεν ήθελα να συμμετάσχω σε αυτό το παιχνίδι αυθαίρετα, ή έστω μέσω γενικής πρόσκλησης. Περιμένα κάποια συγκεκριμένη και ο 0to1 φαίνεται διάβασε τις σκέψεις μου και μού έστειλε.
Όπως και άλλοι, έτσι και εγώ θα ερμηνεύσω κάπως χαλαρά τους κανόνες του παιχνιδιού. Ως πιο κοντινό μου βιβλίο, λοιπόν, θα θεωρήσω αυτό, που διαβάζω κατά προτεραιότητα αυτήν την περίοδο. Όσο και να προσπαθώ, δεν μπορώ να περιορίσω τον εαυτό μου στην ανάγνωση ενός μόνου βιβλίου. Τώρα διαβάζω «μόνο» 4 λογοτεχνικά και 1+1 μη λογοτεχνικά (με αραιότερο ρυθμό αυτά). Εξάλλου, εάν ακολουθήσω αυστηρά, το πιο κοντινό μου βιβλίο, θα έπρεπε να γράψω τις καταχωρήσεις του βιβλιαρίου υγείας.
Το βιβλίο, λοιπόν, από το οποίο θα παραθέσω απόσπασμα από την σελίδα 123, είναι ο δεύτερος τόμος (Στον ίσκιο των ανθισμένων κοριτσιών) από το Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο του Marcel Proust.
Στην συγκεκριμένη σελίδα, υπάρχει ολοκλήρωση περιόδου, η οποία ξεκινά από την προηγούμενη σελίδα. Αυτήν την θεωρώ περίοδο 0. Συνεπώς πρώτη περίοδο θεωρώ αυτή, που ξεκινά αμιγώς από την σελίδα 123 και από εκεί αρχίζω να μετράω. Αυτή είναι η δεύτερη χαλαρή-ελεύθερη ερμηνεία. Τρίτον ως περίοδο θεωρώ, όχι μόνο τα γραφόμενα μεταξύ τελειών, αλλά και καταλήξεις σε θαυμαστικά ή ερωτηματικά. Ελπίζω, δε να μέτρησα σωστά. Η γραφή του συγγραφέα είναι πολύ πυκνή.

Όμως επειδή ακριβώς ήταν τόσο σαφής, γι’ αυτό δεν ικανοποιούσε την επιθυμία μου. Ο τονισμός ήταν τόσο επιδέξιος, με μια πρόθεση, μ’ ένα νόημα τόσο προσδιορισμένα, ώστε φαινόταν σαν να υπήρχε από μόνος του και πως κάθε έξυπνη ηθοποιός θα μπορούσε να τον αποκτήσει. Ήταν μια ωραία ιδέα* όμως όποιος θα μπορούσε να τη συλλάβει με τόση πληρότητα, θα την κατείχε εξίσου. (Μετάφραση Παύλου Ζάννα, εκδόσεις Εστία και Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών)

Mais c’est à cause de sa clarté même qu’elle ne le contentait point. L’intonation était si ingénieuse, d’une intention, d’un sens si définis, qu’elle semblait exister en elle-même et que toute artiste intelligente eût pu l’acquérir. C’était une belle idée; mais quiconque la concevrait aussi pleinement la posséderait de même.

*=άνω τελεία
Το γαλλικό απόσπασμα από εδώ
Πριν την πρόσκληση οι κανόνες του παιχνιδιού:
1) Βρες το κοντινότερό σου βιβλίο, το οποίο θα πρέπει να έχει το λιγότερο 123 σελίδες και πήγαινε στην σελίδα 123.
2) Βρες την πέμπτη περίοδο (προσοχή η περίοδος δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την πρόταση).
3) Ανάρτησε τις τρείς επόμενες, δηλ την έκτη, έβδομη και όγδοη περίοδο.
4) Προώθησε το παιχνίδι σε πέντε ιστολόγους.
Με την σειρά μου, λοιπόν, προσκαλώ τους
1) Ώρα Ελλάδας.
2) Book attack
3) Περιγλώσσιο
4) Κώνωψ ο Ανωφελής
5) Ροδιά

Φυσικά μπορεί να συμμετάσχει και όποιος άλλος θέλει. Επίσης όσους από τους προσκεκλημένους, είτε βαριούνται, είτε το έχουν κάνει ζητώ να με συγχωρέσουν.

Advertisements

3 responses »

 1. Ο/Η coolplatanos λέει:

  Θα φροντίσω να ανταποκριθώ σύντομα, αν και έχω ήδη παίξει. Δεν είχα τη δική σου υπομονή και είχα αυτοπροσκληθεί 🙂 Αλλά επειδή μου αρέσει σαν παιχνίδι ευχαρίστως θα το ξαναπαίξω. Ευχαριστώ

 2. Ο/Η Rodia λέει:

  Αν και το επαιξα το παιχνιδακι (απο μονη μου, πριν κανα μηνα, χωρις ειδικη προσκληση) και εκκρεμει επισης μια ανταποκριση προς την προσκληση του sfrang, θα το ξαναπαιξω ευχαριστως! Ειναι πολλα βιβλια κοντα μου βλεπεις…
  Ευχαριστω :-)))

  –>> ειναι ενα παιχνιδι που κανει καλο να το θυμομαστε και να το ξαναπαιζουμε. Ωραιο και το δικο σου συμμετοχικο κομματι. Μεταξυ μας, ο 2ος τομος ειναι ο μονος που διαβασα με ευχαριστηση.

 3. Ο/Η Rodia λέει:

  Σε λιγακι το ανεβαζω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s