Τις τελευταίες ημέρες ακούω και διαβάζω στα ΜΜΕ για την σκέψη να καθιερωθεί ενιαίο μαγνητικού τύπου εισιτήριο για χρήση στα ΜΜΜ.
Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης είναι σαφή. Θα υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση σε χαρτί, άρα και θα υπάρξει συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ λογικά θα πρέπει να γίνουν και τα ΜΜΜ πιο ελκυστικά* λόγω της διαλειτουργικότητας του εισιτηρίου.
Όμως, γιατί το νέο αυτό εισιτήριο θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο με φωτογραφία του κατόχου; Γιατί να μην μπορώ να το διαθέσω σε κάποιον γνωστό μου, που θα θέλει να κάνει χρήση των ΜΜΜ, όταν εγώ δεν θα θέλω ή δεν θα υφίσταται ανάγκη; Γιατί ένας επισκέπτης στην πόλη να αναγκασθεί να φτιάξει μαγνητικό εισιτήριο για τις λίγες ημέρες, που θα μείνει, π.χ.;
Στο κάτω κάτω δεν νομίζω να υπάρχει απώλεια εσόδων με αλλαγή του χρήστη. Οι μονάδες απλώς θα αφαιρούνται είτε το φέρει ο Α είτε ο Β κλπ. Εξάλλου, υποθέτω ότι ένας επιπλέον λόγος για την σκέψη καθιέρωσης νέου εισιτηρίου είναι και η προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου της λαθρεπιβασίας. Φαντάζομαι ότι θα σάς έχει τύχει, κατεβαίνοντας απο το ΜΜΜ, να σάς πουν: «Ψιτ φίλε(η), μού δίνεις το εισιτήριό σου;

*Ενώ συνέτασσα αυτό το post και μέχρι να το ανεβάσω ο spikon ανέβασε αυτό.

Advertisements

5 responses »

 1. Ο/Η adamo λέει:

  Φαντάζομαι το σκέφτηκαν κάπως αντίστοιχο με αυτό του Παρισινού Μετρό (που πάλι θέλει φωτογραφία). Το 2005 που είχα πάει δεν είχε smart card, αλλά δούλευε με ανάλογο τρόπο.

  [ Τώρα που το σκέφτομαι και η κάρτα απεριορίστων διαδρομών, ανεξάρτητα από το εάν είναι μειωμένης τιμής ή όχι, έχει φωτογραφία ]

 2. Ο/Η colpocoquette λέει:

  Tα ηλεκτρονικά εισητήρια είναι πολύ καλύτερα…
  Το μόνο θέμα είναι οτι έπρεπε να τα είχαν βάλει από την αρχή, γιατί αυτό τώρα σημαίνει οτι πρέπει να βγάλουν τα παλιά και να βάλουν καινούρια μηχανήματα… Δηλαδή η τιμή των νέων (ηλεκτρονικών) εισητηρίων θα ανέβει σημαντικά….

 3. Ο/Η zero2one λέει:

  Έχεις δίκιο. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να είναι εξατομικευμένο. Για ποιο λόγο να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο κατόχου πάνω; Για να μη μπορούν να το κλέψουν; Δε νομίζω…

  Ας πούμε ότι έχεις αυτό το εξατομικευμένο εισητήριο και μου το δανείζεις. Κι εγώ περνάω από το αυτόματο μηχάνημα. Το μηχάνημα θα το αναγνωρίζει και θα αφαιρέσει τις μονάδες, σωστά; Κι ύστερα μπαίνω στο μετρό. Θα με ελέγξει κανείς αν είμαι όντως αυτός που λέει πάνω στο εισητήριο; Όχι βέβαια. Αν είχαν ελεγκτές, δε θα χρειαζόντουσαν τα ηλεκτρονικά εισητήρια.

  Συμπέρασμα: Νομίζω ότι τα στοιχεία του χρήστη είναι μόνο για τυπικούς λόγους ή από συνήθεια (-:

  Για τον επισκέπτη που λες, θα μπορεί, άραγε, να πάει να αγοράσει από το περίπτερο ένα τέτοιο εισητήριο με π.χ. 20 διαδρομές πληρωμένες; Απλά και γρήγορα. Κάτι τέτοιο θέλουμε.

 4. […] παύσης άρχισα και πάλι να τα χρησιμοποιώ. Με πρόλαβε ο ντροπαλός και το Ιστολόγιον που πετά στα σύννεφα. Με καλύψανε […]

 5. Ο/Η Sotiris Tsimbonis λέει:

  Πρόσφατα σ’ενα πρόσφατο ταξίδι μου στο Λονδίνο χρησιμοποίησα την Oyster, μια μαγνητική κάρτα για τις μετακινήσεις στην πόλη.. Δεν έχει φωτογραφία, αρχικά πληρώνεις 2 λίρες για να την αποκτήσεις και τη «γεμίζεις» με λεφτά όσο τη χρησιμοποιείς. Μάλιστα στον οδηγό που σου δίνουν όταν την παίρνεις σου λένε ότι μπορείς να τη δώσεις και σε άλλους (αντιφράφω από το συνοδευτικό έντυπο που σου δίνουν στην αρχή):

  «* What if I don’t visit London very often?
  – If you don’t visit London very often and use Oyster to pay for journeys as you go, don’t worry, any remaining cash on your card will not expire so you can keep your card for your next visit or *lend it to a friend*.»

  Παντως πριν λίγο είδα ότι για συγκεκριμένες κατηγορίες (που δικιολογούν παραπάνω έκπτωση στις τιμές) υπάρχει και Oyster photocard.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s