Λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες ώστε να πάμε όλοι για να ψηφίσουμε. Γράφω «όλοι» επειδή η ψήφος είναι εκ του νόμου υποχρεωτική. Βέβαια, εάν και θεωρώ ότι είναι καλό να μην απέχει κανείς από την εκλογική διαδικασία, θεωρώ και την αποχή πολιτική στάση και συνεπώς, πέρα από την σιωπηρή κατάργηση των κυρώσεων, καλό θα ήταν να καταργηθεί η πρόνοια της υποχρεωτικότητας της ψήφου.
Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ψηφίσει σε κάποια εκλογική αναμέτρηση κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτό το υποθέτω με «μπακαλίστικη» συλλογιστική. Εάν θεωρήσουμε ότι το ποσοστό, που συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει πέσει κάτω από 70%, τότε απευθύνομαι στους περισσότερους από εσάς.
Πολλοί από εσάς, όμως, σε αυτές τις εκλογές ετοιμάζεστε να «τιμωρήσετε» τα μεγάλα κόμματα καταψηφίζοντάς τα και επιλέγοντας να ψηφίσετε κάποιο μικρό κόμμα. Αυτή είναι η αρνητική προσέγγιση. Η θετική προσέγγιση είναι να δώσετε την ευκαιρία σε κάποιο διαφορετικό καινούργιο κόμμα να αναδειχθεί.
Όμως, απευθύνω έκκληση στο να μην αφήσετε την οργή σας εναντίον των δύο μεγάλων κομμάτων να σας παρασύρει σε ολέθριες επιλογές. Όχι δεν κάνω έκκληση στο να το ξανασκεφτείτε και να επιλέξετε «για σιγουριά» πάλι κάποιο από τα μεγάλα κόμματα, ούτε με φοβίζει η πιθανότητα της μη-επίτευξης αυτοδυναμίας, καθώς αφ’ ενός στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αφ’ ετέρου κάθε κατάσταση έχει τις δυναμικές της και τις λύσεις της.
Όταν λέω ολέθρια επιλογή, εννοώ να επιλέξετε κάποιο μικρό κόμμα, το οποίο με μάσκα την κριτική προς το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν επιθυμεί παρά να ανατρέψει την δημοκρατία και τις ελευθερίες, που συνοδεύουν αυτήν. Σκοπός είναι η δημοκρατία μας να γίνει ακόμη καλύτερη, όχι να απειληθεί.

Advertisements

2 responses »

  1. Ο/Η coolplatanos λέει:

    Πρώτον η ψήφος από ό,τι διάβασα σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι υποχρεωτική, δεν ενέχει δηλαδή κυρώσεις. Δεύτερον είναι κρίμα να θεωρείς, νέος άνθρωπος ον, εν έτει 2007 ότι κινδυνεύει η δημοκρατία από οποιοδήποτε νόμιμο ελληνικό κόμμα αυτή τη στιγμή. Με εκτίμηση

  2. Ο/Η Ντροπαλός λέει:

    Καλησπέρα,
    δεν θεωρώ ότι η δημοκρατία μας απειλείται. Δεν θέλω, όμως, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απειλής.
    Και για να μην παρεξηγηθώ. Δεν εννοώ ότι τα μικρά κόμματα απειλούν εξ ορισμού την δημοκρατία. Κάποια φαίνεται να έχουν τέτοιο λόγο. Άλλα, όμως, την προωθούν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s