Ένα από τα αγαπημένα και επαλαμβανόμενα θέματα των συμπολιτευόμενων, και συνήθως αυστηρότερα των «σκληρά παραταξιακών» εφημερίδων, είναι η διαρκής κρίση στην οποία διέρχεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Αρχηγός του- ο οποίος αμύνεται με νύχια και με δόντια για να μην τον σουτάρουν οι αυτοχρισθέντες δελφίνοι του κόμματος- η οποία «φυσικά» και θα οδηγήσει και στην διάλυσή του με αποτέλεσμα η παράταξη, που υποστηρίζει η εφημερίδα να αποκτήσει μόνιμη κυβερνητική πλειοψηφία και αέναη πολιτική ηγεμονία.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Συνεπώς δεν αναφέρομαι μόνο στις συμπολιτευόμενες εφημερίδες αυτής της περιόδου, ούτε- φυσικά- στο κόμμα, το οποίο σήμερα κατέχει τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσο μπορώ να θυμηθώ αυτό αποτελεί μία γενικότερη τάση. Από τις 7 Μαρτίου 2004 διαλύεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ μέχρι τότε διαλυόταν η Νέα Δημοκρατία.
Δεν γνωρίζω, εάν αυτές οι αναλύσεις διαθέτουν ψήγματα αληθείας, ούτε και εάν γράφονται από εξειδικευμένους- πάντα- συντάκτες, όπως δημοσιογράφους-πολιτικούς επιστήμονες και μάλιστα ειδικευμένους στον κλάδο των πολιτικών κομμάτων. Πολύ φοβάμαι ότι τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Εάν δεν μπαίνουν τέτοιες αναλύσεις για να καλύπτεται ύλη, το πιθανότερο είναι να μπαίνουν απλώς για την ευχαρίστηση του σκληρού πυρήνα οπαδών του κόμματος, ο οποίος μάλλον δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει, ούτε και αμφιταλαντεύεται σχετικά με αυτό.
Σκέφτομαι, όμως, το εξής. Κατ’ αρχάς νομίζω ότι δεν θα ωφελούσε σε τίποτα το πολιτικό σύστημα, εάν κατέρεε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ιδίως από την στιγμή που διαθέτει, όχι στενά κομματικά, αλλά ευρύτερα παραταξιακά χαρακτηριστικά. Φαντάζεστε στο πολιτικό μας σύστημα να υπήρχε μόνο η Αριστερά ή μόνο η Δεξιά. Πέραν του ότι δεν θα υπήρχε ο έλεγχος, και συνεπώς θα υπήρχε ο πειρασμός για αυθαιρεσίες, μετατρέποντας το πολιτικό σύστημα σε μη-δημοκρατικό, το πολιτικό σύστημα, αλλά και ευρύτερα η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη θα γίνονταν φτωχότερες. Αυτό επείδή δεν θα υπήρχε αντιπαράθεση, σύνθεση και ζύμωμα ιδεών. Ιδέες, που θα οδηγούσαν σε προσπάθειες επίλυσης προβλημάτων.
Όλα αυτά, βέβαια, είναι πολύ πιθανόν οι οπαδοί, που ανήκουν στον «σκληρό πυρήνα» να μην τα σκέφτονται. Δεν σκέφτονται, όμως, ότι μια τέτοια μείζων κρίση στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ήταν το πιθανότερο σημάδι ευρύτερης πολιτικής κρίσης, η οποία θα ανατάρασσε συθέμελα το ισχύον πολιτικό σύστημα και θα οδηγούσε σε διάλυση ακόμα και το κόμμα στο οποιό είναι οπαδοί;

Advertisements

One response »

  1. Ο/Η ekloges160907 λέει:

    Το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης δεν διαλυεται ουτε θα διαλυθει.
    ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΡΧΗΓΟ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s