Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος η σημερινή. Απ’ ό,τι άκουσα θα επαναληφθεί σε μεγαλύτερη διάρκεια το φαινόμενο της εθελοντικής συσκότισης, κίνηση που θεωρώ αρκετά υποκριτική.
Ποίοι είναι οι ένοχοι για την περιβαλλοντική υποβάθμιση; Τα ΜΜΕ συνήθως δείχνουν την πρόοδο, τον «ανάλγητο» φιλελευθερισμό, την παγκοσμιοποίηση. Κατά πόσο, όμως, φταίνε όλα αυτά και κατά πόσο περισσότερο από τις ευθύνες των όποιων ιδεοληψιών μας; Ο «ανθρωποκεντρικός υπαρκτός» είχε καλύτερα σκορ στην προστασία του περιβάλλοντος;
Πέρα από τις ιδεοληψίες μας, το πιθανότερο είναι να φταίει και η πρόοδος, και ο «ανάλγητος» και ο «υπαρκτός» και η παγκοσμιοποίηση και, και, και….α, ναι και η μικρή επιβαρυντική συμπεριφορά του κάθε ενός μας στο περιβάλλον. Αυτή είναι η χειρότερη, διότι αυτήν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά δεν το κάνουμε. Αντιθέτως λέμε: «Η αγάπη για το περιβάλλον ας αρχίσει από τον γείτονα!»
Από την άλλη η πρόοδος μπορεί να  έφερε μεν υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά λησμονούμε ότι έφερε και αρκετά καλά. Άραγε, θα προτιμούσατε να ζούσατε, τότε που όλα ήταν «αγνά», αλλά ο μέσος όρος ζωής ήταν τα 30 χρόνια ή σήμερα, όπου στα 60 θεωρείσαι ακόμα νέος (άντε ώριμος); Πολλοί θα ισχυρισθούν ότι δεν ευνοούνται όλοι από αυτόν τον μέσο όρο. Δεν διαφωνώ, αλλά προτιμώ να ευνοούνται κάποιοι και να γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί το προσδόκιμο ζωής για ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Την άποψη, που πρεσβεύει ότι θα ήταν «δικαιότερο» να είχαμε όλοι μ.ο 30 έτη την θεωρώ άδικη και μικρόψυχη.
Νομίζω ότι είναι καλό να μελετούμε τις επιδράσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον. Ακόμα καλύτερες γίνονται οι μελέτες μας και συνεπώς οι λύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε, όταν προσπαθούμε να μην θολωνόμαστε από τους φακούς των όποιων ιδεοληψιών μας.
Όμως, πέραν από τα αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας δεν θα ήταν καλό να λαμβάναμε υπ’ όψιν και τους γεωλογικούς, μετεωρολογικούς κύκλους κλπ του πλανήτη μας. Δεν θα μας βοηθούσαν καλύτερα στις προσπάθειές μας για λύση; Αυτό το σκέφτομαι κυρίως σε σχέση με την επίδραση της περιβαλλοντικής αλλαγής πάνω στον καιρό και στο κλίμα. Κατά πόσο τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» είναι ευθύνη της δραστηριότητας του ανθρώπου και κατά πόσο αποτέλεσμα γεωκλιματικών κλπ μετατοπίσεων ή όπως μπορεί να λέγονται;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s