Στο γεγονός δεν ήμουν παρών, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξακριβώσω εάν είναι η μία ή η άλλη πλευρά που περιγράφει, όσο αληθέστερα γίνεται τα γεγονότα. Δεν έχω και προσδοκίες για καλύτερη ενημέρωση από την ελληνική τηλεόραση, αφού η καταγραφή και ο σχολιασμός του γεγονότος κυμαινόταν από την εντυπωσιοθηρία, τον ερεθισμό των νεύρων, μέχρι και τον υποδαυλισμό των εθνικιστικών αντανακλαστικών των τηλεθεατών με ρεπορτάζ και σπηκάζ της μορφής: «πώς-τόλμησαν – αυτοί – που -μάς-χρωστάν – τα – πάντα – και – που –  εάν –  δεν – ήμαστε – εμείς -θα – ‘τρωγαν – ωμές – ακρίδες – και – βατόμουρα – και – θα – φορούσαν – προβιές – να – (μάς) – κάνουν -κάτι-τέτοιο!»
Νομίζω ότι εάν ήμουν παρών στο γεγονός στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, θα ένοιωθα αφ’ ενός θλίψη για τα τεκταινόμενα, αφ΄ετέρου θα είχα την αίσθηση (που θα οδηγούσε σε επιπλέον θλίψη) ότι θα βρισκόμουν σε μια ευνομουμενέστερη χώρα. Δημιουργεί θλίψη να βλέπεις έναν νομάρχη, άσχετα εάν είναι από την περιφέρεια, όπου ασκείς τα εκλογικά σου δικαιώματα ή όχι και άσχετα με το εάν-στην περίπτωση, που έθετε τον εαυτό του προς ψήφιση στην περιφέρεια, όπου ασκείς τα εκλογικά σου δικαιώματα- να ευρίσκεται με χειροπέδες.
Η άλλη θλίψη, που θα μού ερχόταν βλέποντας το συμβάν θα ήταν αυτή της αίσθησης ότι εκεί δεν έχει σημασία εάν είσαι απλός πολίτης, νομάρχης, δήμαρχος, μεγαλοβιομήχανος, υπουργός ή δεν ξέρω’ γω τί. Σημασία έχει η συμπεριφορά σου. Και ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να επιφέρουν και σύλληψη. Πολύ πιθανόν, μάλιστα, να επιφέρουν την σύλληψη και συμπεριφορές, οι οποίες εάν εξετασθούν λογικά, δεν υπάρχει αιτιολογία για τέτοια αντίδραση. Όμως, γιατί να θεωρείται «λογικό» να συλλαμβάνεται-σε όποια περίπτωση: είτε υπάρχει λόγος, είτε δι’ ασήμαντον αφορμήν- ο «ανώνυμος», ενώ όποιος είναι επώνυμος ή έχει θέση εξουσίας όχι;  Ενδεχομένως, βέβαια, και εκεί οι αρχές να είναι χαλαρότερες με ανθρώπους, που διαθέτουν εξουσία. Υποθέτω, όμως, ότι δεν θα συμβαίνει αυτό που παρατηρείται εδώ, όπου δίνεται η αίσθηση ότι ο νόμος ή έστω οι κανόνες  εφαρμόζονται επιλεκτικά.
Με διάφορους φίλους που μίλησα, παρατήρησα ότι ενέταξαν το επεισόδιο στο πλαίσιο της αντίστιξης: ελευθερία-ασφάλεια. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η από την Υπερνομαρχία εκδοθείσα ανακοίνωση. Αντιθέτως εγώ δεν το είδα έτσι, αλλά ως ένα δείγμα της διάκρισης μεταξύ αυτών, που κατέχουν θέσεις εξουσίας και αυτών που δεν κατέχουν. Διότι μού φαίνεται δύσκολο να πιστέψω το εξής: ότι στην περίπτωση, που υπήρχε μεν μια ισχυρή και δεμένη ομάδα, όπως εκείνη, αλλά ταυτόχρονα αποτελούμενη από πρόσωπα, που δεν διέθεταν θέσεις εξουσίας ότι θα έπειθαν με τον ίδιο τρόπο και άνεση τις αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου να αναιρέσουν την κράτηση.

Advertisements

One response »

  1. Ο/Η nerina λέει:

    Εάν και έχω την αίσθηση ότι εντέχνως αποφεύγεται, εγώ θα το πω: Καλή σου χρονιά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s