Υποθέτουμε ότι κάποιος οδηγεί σ’ έναν δρόμο (Α) και φτάνει σε μιά διασταύρωση με έναν άλλο δρόμο (Β). Προσπαθεί να τον διασχίσει (ή προσπαθεί να εισέλθει σε αυτόν) και μή έχοντας επαρκή ορατότητα συγκρούεται με κάποιο όχημα, το οποίο βρίσκεται, ήδη, στον δρόμο Β. Καθώς η κίνηση στον δρόμο Β είναι προτεραιότητας, ο (εγεγγραμένος) οδηγός, που βρισκόταν στον Α, έχει την ευθύνη για την αποκατάσταση των ζημιών.
Η απορία μου είναι η ακόλουθη:
Ο οδηγός του οχήματος στον δρόμο Α πληρώνει για την αποκατάσταση των ζημιών του οχήματος κλπ, που βρισκόταν στον δρόμο Β.
Όμως, το ατύχημα συνέβη επειδή ένα δέντρο, που είχαν ξεχάσει να κλαδέψουν, κάλυπτε ένα στοπ, ένα όχημα ήταν παρκαρισμένο (παρανόμως) στην γωνία εμποδίζοντας την ορατότητα, ή παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο (παρανόμως) εμποδίζοντας την ορατότητα κλπ.
Θα μπορούσε ο τυπικά υπαίτιος του ατυχήματος να εγείρει απαιτήσεις έναντι αυτών; Δηλ. της παρακείμενης οικοδομής, που δεν φρόντισε να κλαδευθούν τα δέντρα ή που δεν φρόντισε για την απομάκρυνση του παρανόμως σταθμεύσαντος οχήματος; Ή κατά του οχήματος, που παρανόμως είχε σταθμεύσει στην γωνία εμποδίζοντας την ορατότητα κλπ;
Στο κάτω κάτω, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι παρατυπίες/παρανομίες η πιθανότητα να δημιουργήσει το ατύχημα θα ήταν πολλαπλά χαμηλότερες.

Advertisements

3 responses »

 1. Ο/Η bizwriter λέει:

  Θα μπορούσε ο τυπικά υπαίτιος του ατυχήματος να εγείρει απαιτήσεις έναντι αυτών;

  Σε κάποια άλλη χώρα ίσως! 🙂

  ΥΓ. Γράφω ως μοτοσυκλετιστής που έχει εμπλακεί σε παρόμοιες καταστάσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, περισσότερα θα χάσεις (χρόνο, χρήματα, ηρεμία) παρά θα κερδίσεις από κάτι τέτοιο. Μακάρι, βέβαια, όλοι να έκαναν κάτι τέτοιο σε αντίστοιχες περιπτώσεις -ίσως τότε να βρίσκαμε το δίκιο μας ευκολότερα.

 2. Ο/Η neTpen λέει:

  Αν πράγματι νομίζει ότι φταίνει κι αυτοί για την πρόκληση του ατυχήματος, ο καταρχήν υπαίτιος θα μπορούσε να εναγάγει το Δήμο για την μη επαρκή συντήρηση των πινακίδων (νομίζω είναι δική του ευθύνη), ενδεχομένως τον Δήμο για πλημμελή έλεγχο παράνομης στάθμευσης και σαφώς και τα οχήματα που παρανόμως του απέκοψαν την ορατότητα. Ναι, μπορεί. Θα πρέπει να αποδειχθεί η συμβολή των παραπάνω στην πρόκληση του ατυχήματος. Εννοείται ότι, σε περίπτωση επιτυχίας, θα θεωρηθούν μερικώς (κατά ένα ποσοστό) συνυπεύθυνοι.

 3. Ο/Η Ντροπαλός λέει:

  Συνεπώς δεν λέω κάτι το τελείως παράλογο 🙂
  Από την άλλη, βέβαια, ενδεχομένως να ζούμε σε παράλογη χώρα 😦

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s