Στον χώρο της διανοητικής δημιουργίας, δεν θέλω να γράψω της διανόησης διότι φέρει για εμένα το αρνητικό φορτίο της ανυπόφορης και α-νόητης πολυλογίας, στον ακαδημαϊκό-με την στενότερη ή ευρύτερη σημασία- χώρο υπάρχουν οι επιστήμες, μεθοδολογίες κλπ, που ασχολούνται με το δικό τους «περιβάλλον», υπάρχουν, όμως, και κάποιες άλλες που θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε «ιμπεριαλιστικές».
Φανταστείτε, λοιπόν, την επιστήμη της καραμελλολογίας καραμελλικής μηχανικής. Ορισμένη επιστήμη: ασχολείται με τις καραμέλλες και την παρασκευή τους. Κανένας ιμπεριαλισμός.
Αντιθέτως οι παρακάτω «πειθαρχίες» είναι αρκετά «ιμπεριαλιστικές»:
1) Ιστορία: Ιστορία παρασκευής και βρώσεως καραμελλών/ιστορία της καραμελλολογίας κλπ. Για πιο «kinky» καταστάσεις υπάρχει και η ιστοριογραφία της ιστορίας της καραμελλολογίας κλπ.
2) Μαθηματικά/Στατιστική: Οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Αντιθέτως δίνουν κύρος και κάνουν τα «ντοκουμέντα» «ντοκουμέντα». Αντιθέτως, οι λέξεις μπορεί να είναι φευγαλέες ή και παραπλανητικές.
3) Ψυχανάλυση: Γιατί τρώμε καραμέλες; Πώς συνδέεται αυτό με τα απωθημένα; Τί σχέση έχει με τα συμπλέγματα; Αυτή η λάθος γραμμή στην συνταγή παρασκευής, τί να υποδηλώνει; (εδώ χωρά και ο «ιμπεριαλισμός» της κειμενικής ανάλυσης)
4) Φιλοσοφία: α) αισθητική: τί είναι το ωραίο σε μία καραμέλα; Σχέση ευχαρίστησης της όρασης και γέυσης κλπ.
β) επιστημολογία: πώς ξέρουμε να κατασκευάζουμε καραμέλλες; Είναι αποτέλεσμα εμπειρικών παρατηρήσεων ή θεωρητικών προταγμάτων; Καραμέλλες και επαγωγή κλπ.
γ) ηθική: είναι σωστό να δίνεις καραμέλλες σε ένα παιδί; (αυξάνεις την ηδονή του, αλλά βλάπτεις την υγεία των δοντιών του και ενδεχομένως το παροτρύνεις σε παχυσαρκία) κλπ.
δ) λογική: ¬Ζ–>¬Γ( αληθές) (εάν δεν προσθέσω ζάχαρη, τότε η καραμέλλα δεν θα είναι γλυκιά: η πρόταση είναι αληθής) κλπ.
ε) μεταφυσική: τί είναι η καραμέλλα; Υπάρχει στην πραγματικότητα; Υπάρχει ο ιδεότυπός της; Η καραμέλλα ως καθολική έννοια και ο αντικατοπτρισμός της στην καραμέλλα που τρώω. Τρώγοντας την καραμέλλα, πότε επέρχεται η αλλαγή της κατάστασής της; κλπ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s