Παρωχημένο θέμα, αλλά στο μεταξύ ανέβασα άλλα πόστ, ενώ ταυτόχρονα επεξεργαζόμουν αυτό.

Η Ιταλία νίκησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, οπότε ο Εθνικός της Ύμνος, Inno di Mamelli παιανίσθηκε στην απονομή. Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη φορά που ακουγόταν σε αυτήν την διοργάνωση, καθώς είθισται πριν την έναρξη των αγώνων μεταξύ εθνικών ομάδων να παιανίζονται οι εθνικοί τους ύμνοι και να γίνεται έπαρση των σημαίων. Συνεπώς, πριν την έναρξη του τελικού ακούσθηκε τόσο η Μασσαλιώτιδα, όσο και ο Inno di Mamelli και έγινε η έπαρση τους.
Τόσο η Γαλλική, όσο και η Ιταλική σημαία μοιάζουν. Είναι αμφότερες τρίχρωμες. Έχουν κάθετη διάταξη στα χρώματα και το λευκό τους μέρος ευρίσκεται στο Κέντρο. Οι δύο συγκεκριμένες σημαίες μοιάζουν ακόμα περισσότερο καθώς διαφοροποιούνται μόνο στο χρώμα που είναι προς την πλευρά του ιστού (μπλε για την γαλλική, πράσινο για την ιταλική). Οι δύο αυτές σημαίες όχι απλώς μοιάζουν αλλά προέρχονται η μία από την άλλη. Συγκεκριμένα, η Ιταλική από την Γαλλική. Γενικότερα, λοιπόν, η Γαλλική σημαία αποτελεί το μεγάλο πρότυπο των τριχρώμων σημαιών με κάθετη κατεύθυνση στα χρώματά τους. Δεν είμαι βέβαιος για το τί συμβαίνει με τις τρίχρωμες με οριζόντια κατανομή των χρωμάτων, αλλά έχω την εντύπωση ότι το πρότυπο εκεί ήταν η σημαία των Ηνωμένων Επαρχιών.
Η τρίχρωμη (με το αρχέτυπό της την γαλλική σημαία) αποτελεί το ένα μεγάλο πρότυπο για τον σχεδιασμό σημαιών. Το άλλο πρότυπο είναι η σημαία με εναλλασσόμενες ρίγες, στην οποία πάνω αριστερά-προς τον ιστό- οι ρίγες διακόπτονται από ένα τετραγωνάκι, το οποίο μπορεί να περιέχει ένα ή πολλά σύμβολα. Όπως μπορεί να φαντασθεί κανείς, το αρχέτυπο εδώ είναι η σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το τί σημαίνουν οι εναλλασσόμενες ρίγες ή το σύμβολο στο τετράγωνο προς τον ιστό ποικίλλει. Φυσικά, μπορείτε να φαντασθείτε ποιά άλλη σημαία βασίσθηκε σε αυτό το πρότυπο: Σωστά το μαντέψατε είναι η ελληνική! Ο Αντιαμερικανισμός φαίνεται να έχει διαποτίσει όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά η Αμερικανική Επανάσταση, όπως και η Γαλλική, ήταν σημείο αναφοράς για το «1821». Έτσι, πέρα από την σημαία ακόμα και στο έργο «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού, μέρος του οποίου χρησιμοποιείται ως ο ελληνικός εθνικός ύμνος διαβάζουμε:

Γκαρδιακά χαροποιήθη/ και του Βάσιγκτον η γη,/ και τα σίδερα ενθυμήθη/που την έδεναν κι αυτή.

Πολλοί θα ισχυρισθούν ότι η στροφή αυτή (22η) δεν αποτελεί μέρος του Εθνικού μας Ύμνου. Σύμφωνα, όμως, με την Προεδρία της Δημοκρατίας «…οι 24 πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως εθνικός ύμνος, το 1865. Από αυτές οι δύο πρώτες είναι εκείνες που ανακρούονται και συνοδεύουν την έπαρση και την υποστολή της σημαίας…»

Στο μουσικό σκέλος τώρα: Ακούγοντας τους Ιταλούς να τραγουδούν τον ύμνο τους, βρίσκει μια ομοιότητα με τον ελληνικό. Κλείνουν αμφότεροι με μία συγχορδία-υποθέτω στην τονική. Σε κανέναν από τους δύο εθνικούς ύμνους δεν υπάρχει στίχος, που να ανταποκρίνεται σε αυτήν την συγχορδία. Ατύπως στον ελληνικό άδεται η λέξη «τ/(π)αμ», ενώ στον ιταλικό η λέξη «si». τα σημαντικότερα τώρα: είχα διαβάσει πριν από πολλά χρόνια, οπότε δεν έχω συγκρατήσει την πηγή- ούτε καν το όνομα του στγγραφέα- ότι ο ελληνικός εθνικός ύμνος είναι, εάν εξετασθεί από την άποψη της μουσικολογίας, ένα ιταλικό εμβατήριο. Προφανώς, ο συντάκτης δεν κόμιζε και κάτι το καινούργιο στην μουσικολογία. Αυτό, όμως, που διέκρινα ανάμεσα από τις γραμμές και είναι αυτό που θέλω να σχολιάσω, είναι ένα άγχος, μία ανησυχία και η καταδίκη αυτής της επιρροής. Ο συντάκτης φαινόταν να μοιρολογεί, που ο ελληνικός εθνικός ύμνος, είναι επιρρεασμένος από την ιταλική μουσική (ενδεχομένως να ανήκει με ευρεία έννοια σε αυτή) και που δεν είναι πχ στην μορφή ρεμπέτικου ή καρσιλαμά (μουσικές μορφές, οι οποίες «φυσικά»-βάσει των μυθολογιών μας- είναι γνήσια ελληνικές. Όσοι λένε ότι είναι (και) τουρκικές, είναι προφανώς κακοήθεις, αφού ως γνωστόν οι Τούρκοι δεν ανέπτυξαν πολιτισμό, αλλά απλώς κατέκλεψαν τις αρχαιοελληνικές και τις βυζαντινές δημιουργίες)

Advertisements

3 responses »

 1. Ο/Η adamo λέει:

  Βασικά το σχήμα και ο χρωματισμός της Ελληνικής σημαίας προέρχονται από μια από τις παραλλαγές της Βαυαρικής για προφανείς ιστορικούς λόγους.

 2. Ο/Η Ντροπαλός λέει:

  Έχω την εντύπωση ότι αυτή η σημαία υπήρχε πριν τον ερχομό των Βαυαρών. Βέβαια, κατά την διάρκεια της Επανάστασης υπήρχαν διάφορες σημαίες. ΕΝδεχομένως να προτιμήθηκε αυτή από τους Βαυαρούς ως εθνική σημαία της Ελλάδας για τους λόγους που αναφέρετε.
  Καλημέρα

 3. Ο/Η adamo λέει:

  Την πρώτη φορά που άκουσα τη θεωρία που σου έγραψα για τη σημαία, την άκουσα από τον Ιατρόπουλο (ο στιχουργός με τα μακριά μαλλιά που έχει γίνει μαϊντανός στην TV).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s