Τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την εικαζόμενη ομολογία σχετικά με την τύχη του εξαφανισθέντος 11χρονου Άλεξ έχουν πιάσει το θέμα του σχολικού bullying. Η συμπεριφορά αυτή από τις πλεόν «αθώες» (εάν υπάρχουν) της μορφές, μέχρι αυτές, οι οποίες έχουν την βαρύτερη συνέπεια, φαίνεται έμενε στο ημίφως, ήταν κρυφή, αγνοείτο, εάν δεν ενθαρρύνεται (ελπίζω να μην συμβαίνει) από το περιβάλλον. Φυσικά «κρυφή» είναι μόνο για την ευρύτερη κοινωνία, η οποία ποιούσα την στρουθοκάμηλο, συνεχίζει να πορεύεται μακαρίως. Για τα θύματα, είναι φανερότατη, επιρρεάζει δυσάρεστα την ζωή τους, τους οδηγεί σε σωματικά, ψυχολογικά προβλήματα κλπ, ακόμα και σε (αυτο)καταστροφική συμπεριφορά.
Κρυφή ούσα για την κοινωνία δεν υπάρχει λέξη, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ο αγγλικός όρος. Παρενθετικά, θυμάμαι, όταν βρισκόμουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μεταπτυχιακές σπουδές και άκουγα στην τηλεόραση ή διάβαζα στις εφημερίδες περί bullying, δεν καταλάβαινα στην αρχή περί τίνος πρόκειτο. Φιλικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι μου εξήγησαν και μου είπαν ότι θεωρείται από τα πλέον σοβαρά παραπτώματα του σχολικού (αλλά και του εργασιακού) περιβάλλοντος, εάν δεν είναι το σοβαρότερο. Μου έδωσαν να καταλάβω, ότι είναι σοβαρότερο και από την αντιγραφή, αλλά και από την κοπάνα (όπου ειρήσθω εν παρώδω, υπάρχει και ειδικό σώμα παιδονόμων στις αστυνομίες).
Ας μην νομίσει κάποιος ότι το bullying είναι ίδιον μόνο των αγοριών, καθώς αυτά είναι φερόμενα ως επιρρεπέστερα στην βία. Πρακτική bullying συνιστά και η παρεμπόδιση δημιουργίας κοινωνικών σχέσεων, το «κουτσομπολιό» κλπ, πράξεις με λόγια δηλ, στα οποία είναι ικανότερα τα κορίτσια, εαν και…
«Η κοινωνία έμεινε άναυδη», όπως συνηθίζουν να λένε τα κανάλια, αλλά αντί συγκροτημένα να δει, τί οδηγεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, να βρει τρόπους αντιμετώπισης, να τιμωρήσει και νουθετήσει τους θύτες, να θεραπεύσει τα θύματα, αφήνει αυτόν τον ρόλο στην ίδια την τηλεόραση. Ακόμα και οι ειδικοί που βρίσκονταν στην εκπομπή ( ή και σε άλλες εκπομπές) δεν μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις, αφ’ ενός διότι ο χώρος δεν ήταν κατάλληλος, αφ΄ετέρου επειδή παρασύρονταν από την τηλεοπτική πραγματικότητα.
Η τηλεόραση ανέλαβε, φυσικά, και άλλον ρόλο: αυτόν του αστυνόμου, του ανακριτή, του εισαγγελέα, του δικαστή και φυσικά η ετυμηγορία έχει βγει. Εξάλλου, σπάνια στην τηλεόραση φαίνεται να ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Είναι η ενοχή που πουλά, καθώς επιτρέπει ταμπέλες του τύπου «τέρας!», «ανήκουστο!», «Σοκ!» Στην υπόθεση του εξαφανισθέντος 11χρονου Άλεξ, ισχύει το εξής : αγνοείται εδώ και τέσσερις μήνες και όλοι μπορούν να βάλουν στον νου τους από το καλύτερο μέχρι το χειρότερο. Επίσης, μία ομάδα παιδιών υποτίθεται ότι πήγε στην Αστυνομία και ομολόγησε ένα έγκλημα και υπέδειξε το σημείο, όπου αφέθηκε το πτώμα.
Δεν γνωρίζω τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εάν η ομολογία αποτελεί τεκμήριο ενοχής. Φαντάζομαι, όμως, ότι θα χρειάζεται δικανικός έλεγχος (πχ, όντως αυτός που ομολόγησε είναι όντως ο εγκληματίας, ή μήπως είναι προσωπικότητα με ψυχολογικά προβλήματα;) και ότι θα είναι το Δικαστήριο, που θα αποφαίνεται εάν κάποιος είναι αθώος ή ένοχος. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι τα κανάλια! Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα κανάλια ακρίτως πήραν την ομολογία και την ανήγαγαν σε τεκμήριο ενοχής, υποκαθιστώντας το δικαιϊκό σύστημα και παρεμποδίζοντάς το στην εργασία του. Η αλήθεια, είναι ότι δεν γνωρίζει ακόμα κανείς, εάν τα παιδιά ομολόγησαν την αλήθεια, εάν έκαναν μία κακόβουλη φάρσα, ή εάν ήθελαν να τραβήξουν την προσοχή. Ακόμα και εάν τα συγκεκριμένα παιδιά έγιναν μάρτυρες του (απευκταίου) θανάτου του Άλεξ, τα ερωτήματα είναι πολλά: είχαν άμεση σχέση με αυτό (πχ, το έδειραν πολύ άσχημα; το κυνήγησαν, σκόνταψε και τραυματίσθηκε θανάσιμα;) ή έμμεση (πχ έπαιζαν κυνηγητό και σκόνταψε κλπ κλπ). Αυτό, που ισχύει είναι το τεκμήριο της αθωότητας.
Σε έκπομπη στάλθηκε e-mail μίσους, το οποίο υποτίθεται ότι γράφηκε από έναν δεκάχρονο. Ο παρουσιαστής της εκπομπής ορθώς καταδίκασε το περιεχόμενο του e-mail, για το ρατσιστικό και απάνθρωπό του περιεχόμενο, αλλά λανθασμένα δέχτηκε ως δεδομένο ότι ο συντάκτης του, όπως δήλωσε, ήταν δέκα χρονών. Στο Διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να δηλώσει ότι είναι ό,τι θέλει (πλούσιος, φτωχός, άνδρας, γυναίκα, νέος ηλικιωμένος). Αυτό, που συνήθως δεν κρύβεται, είναι η προσωπικότητα
Σε δελτίο ειδήσεων, γινόταν αναφορά στις αναλύσεις αίματος και σε εξετάσεις DNA. Δημοσιογράφος, λίγο πολύ έλεγε ότι η δουλειά δεν γινόταν σωστή, διότι θα έπρεπε το δείγμα να σταλεί στα τάδε εργαστήρια της Γερμανίας. Όταν καθηγητής της Γενετικής είπε, ότι εάν βάσει των πληροφοριών όντως έγιναν οι Χ, Ψ, Ω εξετάσεις, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο και ότι τα ελληνικά εργαστήρια είναι επαρκώς εξοπλισμένα και στελεχωμένα. Η δημοσιογράφος φάνηκε δυσαρεστημένη με την απάντηση του πανεπιστημιακού.
Οι (τηλεοπτικοί) δημοσιογράφοι επαίρονται ότι αυτοί «ξεκούνησαν», την αστυνομία, ότι ερευνούν σε αντίθεση με αυτήν, η οποία ισχυρίζονται ότι ολιγωρεί. Εάν, όντως, βοήθησαν οι τηλεοπτικές εκπομπές δεν γίνεται δεκτό από όλους.
Πρέπει να λεχθεί ότι ανάλογες εκπομπές υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Έχω παρακολουθήσει, όταν ήμουν στο Ηνωμένο Βασίλειο την σχετική εκπομπή. (Εδώ για την γερμανική, όπου αποτέλεσε το πρότυπο της αγγλικής). Η εκπομπή αυτή προβάλλεται από την δημόσια τηλεόραση, δεν έχει διαφημίσεις, όπως στις αντίστοιχες ελληνικές (έχουμε μία σημαντική μαρτυρία, αλλά ας πάμε πρώτα σ’ ένα τηλεοπτικό διάλειμμα, φίλες και φίλοι). Επιπλεόν, υπάρχει και η συνεργασία των Αρχών, εάν και ακόμα και αυτές οι εκπομπές είχαν επικριθεί στο πόσο θα μπορούσαν να βοηθήσουν ή να αποπροσανατολίσουν την διαδικασία, είτε την αστυνομική είτε την δικαστική. Χαρακτηριστικό των εκπομπών αυτών είναι η αναπαράσταση των συμβάντων. Προσοχή, όταν γίνονται οι αναπαραστάσεις δεν υπάρχει «χαλί» με μουσική, όπως αυτήν που ακούει κανείς σε έργα θρίλερ, ούτε η εικόνα μπερδεύεται με κοντινό σε συγγενείς, φίλους, με πρόσωπα να συσπούν και να προσπαθούν να κρατήσουν τα δάκρυά τους

Advertisements

One response »

  1. Ο/Η Rodia λέει:

    Φαντάσου το Σέρλοκ Χολμς π.χ. να εργαζεται κάτω από παρόμοιες συνθήκες!

    Πολύ καλό ποστ!:-)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s