Πρέπει να ήταν ο Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος είχε πει «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις!». Προφανώς, εννούσε ότι τον Αύγουστο, όπου είναι παχιές οι μύγες, είναι η εποχή του κολιού και όπου γενικότερα η πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα «δουλεύει στο ρελαντί», λόγω των διακοπών, οι σημαντικές ειδήσεις απουσιάζουν. Ίσως σήμερα, όπου ολοένα και ο βίος μας κινείται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 12 μήνες το δωδεκάμηνο, η ρήση αυτή να μην ισχύει απόλυτα.
Στην χώρα, όμως, της gay orange tree φαίνεται ότι ζούμε σε έναν αέναο Αύγουστο, ο οποίος διαρκεί δώδεκα μήνες το χρόνο. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε, όχι την προτεραιότητα, αλλά την κατίσχυση του ασήμαντου στην ενημέρωσή μας. Μία ενημέρωση που για τους περισσότερους γίνεται από τα δελτία ειδήσεων. Και όπως ο Αύγουστος είναι μελαγχολικός, -με την ημέρα να μικραίνει, με την ψυχρούλα το βράδυ, με την προοπτική της επιστροφής στην δουλειά- έτσι είναι και η ενημέρωσή μας, όπου μεγάλο της μέρος αναλίσκεται στο να μας κάνουν να εμπεδώσουμε την κουλτούρα της δυστυχίας. Του καραβοτσακισμένου από την μοίρα και «από όλους αυτούς που κρύβονται από πίσω» (ναι λατρεύουμε την συνομωσιολογία) λαού, του μονίμως παραπονεμένου κλπ.
Ανοίγει κανείς την τηλεόραση για να δει το δελτίο ειδήσεων ή τις ενημερωτικές εκπομπές και βλέπει ότι οι δημοσιογράφοι και οι καλεσμένοι τους, όχι απαραίτητα άνθρωποι που έχουν να πουν κάτι, αλλά άνθρωποι που γράφουν στο γυαλί ή πολύ απλά κάνουν νταβαντούρι, έχουν στήσει πάνελ και πανελάκια, λινκς, συνδέσεις, παράθυρα και μπαλκονόπορτες για να συζητήσουν θέματα όπως:
Το πόσες καρέκλες κάθισε μακριά ο τάδε βουλευτής από τον Πρωθυπουργό στην τάδε εκδήλωση (σε σύγκριση με μία περασμένη) και κατά πόσο αυτή η διαφορά τον κάνει υποψήφιο υπουργό στον όποιο ανασχηματισμό.
Εάν ο τάδε πολιτευτής είπε «Γειά σου Πρόεδρε» σε σύγκριση με τον άλλον που είπε «Κύριε (μελλοντικέ) Πρωθυπουργέ καλησπέρα σας» και το τί σηματοδοτεί αυτή η δήλωση για τις ισορροπίες δυνάμεων σε κάποιο κόμμα.
Οι μυστικοί και οι φανεροί δείπνοι. Προφανώς, σύμφωνα με τα δελτία, η πολιτική δεν παράγεται και προάγεται σε κόμματα, κυβερνήσεις κλπ αλλά μεταξύ «τύρου και αχλάδου». Εξάλλου, ο δείπνος και δη ο μυστικός είναι πιο συνωμοτικός.
Δηλώσεις του τύπου: «Εμπρός στον δρόμο της ανάπτυξης». Ποιόν κοιτούσε ο Πρωθυπουργός/ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης/ ο Πρόεδρος άλλου κόμματος/ ο backbencher, όποιου κόμματος όταν το είπε; Κοινοτοπίες, εάν το σκεφτείτε γιατί το σημαντικό είναι να υπάρχει και πρόταση για το πως θα έρθει αυτή η ανάπτυξη (μπορεί και να υπάρχει, αλλά σε εμάς δεν παρουσιάζεται). Φυσικά υπάρχουν και οι κριτικές δηλώσεις: «χάσαμε τον βηματισμό μας», «πρέπει να βρούμε τον χαμένο μας δεσμό με την κοινωνία και την καπιταλιστική/σοσιαλιστική κλπ μας ψυχή»
Πέρα από τα παραπάνω υπάρχει, όπως προανέφερα, και η κουλτούρα της δυστυχίας: η σύνταξη ποτέ δεν φτάνει, οι τομάτες (εκτός εποχής-φυσικά-) είναι ακριβές [η ντομάτα πρέπει να είναι μη υποκατάστατο αγαθό και συνεπώς η ζήτησή της να είναι ανελαστική, σύμφωνα με τα κανάλια], τα λεφτά δεν φτάνουν για να ξεπληρώσουμε τα τρία κινητά που έχει ο καθένας μας. Και σε αυτήν την κουλτούρα της δυστυχίας, τί κάνουμε; Μήπως αγωνιζόμαστε; Μήπως επανιεραρχούμε τις ανάγκες μας; Όχι, απλώς περιμένουμε το Κράτος πατερούλη και τα κανάλια μανούλα να τα κάνουν όλα.Και απότην άλλη κάνουμε ποτέ την αυτοκριτική μας; Φυσικά όχι, φταίνε οι άλλοι. Εμείς πάντα αθώοι και άμεμπτοι!
Πάντως, φαίνεται ότι έχουμε κάνει δόγμα το «η φτώχεια θέλει καλοπέραση», διότι πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το πώς δυσκολευόμαστε να βρούμε δωμάτιο σε ξενοδοχείο, όχι λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά λόγω έλλειψης δωματίων, τραπέζι σε πίστα, είναι όλα κλεισμένα κλπ και θέση παρκαρίσματος για την κουρσάρα μας;
Όλα τα παραπάνω τα σκέφτηκα με αφορμή το σημαντικό θέμα, που έφερε στο κέντρο της πολιτικής και της ειδησεογραφίας τον «κυρ Μέντιο».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s