Πρόσφατα έλαβα ένα η-μήνυμα. Δεν ήταν κάτι προσωπικό, δεν αναφερόταν σε δουλειά ή σε οτιδήποτε άλλο σοβαρό. Ήταν κάτι φωτογραφίες, από αυτές που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μαζί με βίντεο, ανέκδοτα κλπ συνιστούν τον διαδικτυακό χαβαλέ και δημιουργούν όλη αυτήν την αδιαόρατη πλακατζίδικη κοινότητα. Ποιός ξέρει από πού ήρθαν αυτές οι φωτογραφίες και ποιός ξέρει, όταν και εγώ αντιστοίχως τις προωθήσω πού θα καταλήξουν (έχω την υποψία, βέβαια, ότι πάρα πολλές φορές επανα-λαμβάνουμε και επανα-προωθούμε τα ίδια αρχεία συνημμένα κλπ).
Το θέμα, όμως, δεν είναι οι χιουμοριστικές φωτογραφίες και αρχεία. Το θέμα είναι το πώς τιτλοφορήθηκαν οι φωτογραφίες και ο τίτλος του η-μηνύματος και ποιό ήταν το πραγματικό τους περιεχόμενο.
Ο τίτλος του μηνύματος ήταν European Parliament !!! και υπήρχαν πέντε φωτογραφίες, που υποτίθεται ότι αναφέρονταν σε αυτό. Πέντε φωτογραφίες χιουμοριστικές και προβληματισμού, αφού απεικόνιζαν από σύνεδρο να χασμουριέται και να διαβάζει την εφημερίδα του (αντί προφανώς να παρακολουθεί και να συμμετέχει στην συνεδρίαση), κάποιον άλλον να φαίνεται να κάνει απρεπή χειρονομία, μέχρι κάποιους που δίνουν την εντύπωση ότι είναι έτοιμοι να δώσουν ο ένας στον άλλον ένα παθιασμένο φιλί.
Όμως, προσεκτικότερη παρατήρηση αυτών των εικόνων μάλλον θα πρέπει να μας προβληματίσει, παρά να μας κάνει να γελάσουμε. Για παράδειγμα, πώς μπορούμε να γνωρίζουμε, έτσι βλέποντας αποκομμένη την φωτογραφία από το πλαίσιο της, ότι ο σύνεδρος είναι αμελής και προτιμά να διαβάζει την εφημερίδα του από το να παρακολουθεί; Δεν θα μπορούσε να έχει τελειώσει η συνεδρίαση και να έχει παραμείνει στην θέση του; Το μήνυμα είναι σαφές: προσπαθούν να μας περάσουν ότι οι πολιτικοί είναι το λιγότερο άχρηστοι, εάν δεν είναι κάτι χειρότερο. Ασφαλώς, επειδή δεν ζούμε σε αγγελική κοινωνία, θα υπάρχουν και πολιτικοί που δεν τιμούν το λειτούργημά τους. Όμως, νομίζω ότι είναι λάθος να ταυτίζουμε όλους τους πολιτικούς με τους ανεπαρκείς πολιτικούς. Ακόμα χειρότερο: δεν είναι μόνο λάθος. Είναι και παγίδα. Προσπαθούν να απομακρύνουν τον κόσμο από την όποια ενασχόλησή του με την πολιτική, να τον κάνουν να πει «έλα μωρέ, όλοι ίδιοι είναι!». Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να τον ξεγελάσουν και να τον κάνουν να εκχωρήσει το δικαίωμα της πολιτικής συμμετοχής (από την άμεση εμπλοκή, μέχρι την περιοδική ψήφο και την απλή κριτική). Έχοντας αρνηθεί τα δικαιώματά του, δεν θα μπορεί να τα υπερασπισθεί και άλλοι θα αποφασίζουν για αυτόν χωρίς αυτόν και χωρίς να έχουν έλεγχο, όπως συμβαίνει με τους πολιτικούς, που γενικώς και αορίστως συκοφαντούνται. Όμως, τότε θα είναι αργά.
Επίσης, οι φωτογραφίες αυτές ενώ αναφέρονταν σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνο αυτό δεν έδειχναν (μόνο η μία, ίσως να ήταν από το ΕΚ και για αυτή δεν είμαι βέβαιος).
Και εδώ νομίζω η στόχευση είναι σαφής: Αυτός που θα δει τις φωτογραφίες, και που μάλλον αγνοεί πώς είναι σε φωτογραφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πόσο μάλλον το τί κάνει, να σκεφτεί τα ακόλουθα: «Τί είναι αυτοί οι άγνωστοι; Γιατί τους πληρώνω (και επιπλεόν με τους δικούς μου εθνικούς βουλευτές, για τους οποίους έχω εμπλακεί στην προαναφερθείσα παγίδα); Για να μην κάνουν τίποτα;
Και, όμως! Κάνουν αρκετά! Σϊγουρα θα μπορούσαν περισσσότερα, εάν τους άφηναν οι Συνθήκες, οι οποίες επιρρεάζονται από τις αντιλήψεις κλπ. Ναι δεν αποφασίζουν για τρομερά πράγματα, αλλά πλάκα πλάκα, πολλά από αυτά έχουν επίδραση και στην καθημερινότητά μας.
Το σημαντικότερο όλων το ΕΚ, αποτελεί μέρος ενός συστήματος, το οποίο έχει επιτρέψει κάτι παραπάνω από μισό αιώνα ειρήνης στην περιοχή μας
Το θεωρείτε λίγο;

ΥΓ: Λίγο ασύντακτο. Θα φταίει και η νύστα…

 
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s